Ce ulei folosim

Aici se discută despre orice treabă care nu se încadrează în altă categorie

Moderatori: Andy, manach, B43XTM

Re: Ce ulei folosim

Mesajde Belbody pe Mar Ian 20, 2009 5:57 pm

Discutii pe aceasta tema exista pe toate forumurile din lume. sintetic vs mineral.
Se spune asa:

-uleiul mineral se obtine din titei extras din pamant si rafinat. Moleculele sale nu sunt uniforme ca marime, ceea ce face ca proprietatile sa nu fie stabile in timp sau la schimbarea temperaturii sau presiunii.

-uleiul sintetic se obtine artificial, este produs de sinteza, si se obtine din: gaze naturale, titei, alti compusi chimici organici... Obtinerea sa este un proces controlat si de aceea este mult mai pur iar moleculele sunt uniforme ca marime, aproape perfecte, de aici proprietati mai bune, mult mai stabil in timp si la variatii de temperatura, etc. Este mai scump deoarece procedeul de sinteza probabil este energofag...

-uleiul semisintetic, care este un amestec in proportii variabile ale celor doua de mai sus.

Transalpul merge cel mai bine cu un ulei semisintetic. Bineinteles ca merge si cu unul full sintetic, dar motorul este conceput in asa fel incat sa functioneze bine si cu un ulei mai slabut, asa incat investitia intr-un ulei f.f. scump nu este justificata. Adica motorul merge si se uzeaza la fel si cu un ulei mai ieftin si cu unul mai scump.
http://www.ignitech.cz/english/aindex.htm - Aprinderi electronice (CDI, TCI), regulatoare
Imagine
Belbody
Moderator

Specimen: XL600
Kilometraj: 30000

Mesajde dan_motor2003 pe Mar Ian 27, 2009 8:36 am

Salut, ma bag si eu in seama din pricina experientei neplacute avuta cu uleiul.....Am TA de doar un an, 2 schimburi facute pana acum, prima data am pus MOTUL 5100 10w40 ( daca imi amintesc bine) => rezultatul ambreiajul patina ( se simtea cand o turam mai tare cu 2 pers in sa, la inceput la 100 km/h aveam 5000 de rot/min ...turatie ce a inceput sa scada cu trecerea kilometrilor , pana la 2500 de km parcursi cand a disparut de tot patinarea si turatia a revenit la normal adica la 100 km/h 4700 4800 rot/min, intre 2500 si 4500 a mers ok ...dupa 4500 >6000 a inceput sa dea semne de oboseala , zgomote amplificate, uleiul nu mai avea aceeasi consistenta...asadar total nemultumit....la al doilea schimb am incercat YACCO MVX 100 10w50 mineral, sensibil mai ieftin, zgomote atenuate chiar si dupa 6000 de km , intr-un cuvant foarte multumit de el, Mentionez ca poate ca uleiul semi/sintetic nu place la vacuta mea din cauza ca e model XL 600V model K din '90 , la astea mai tinere nu stiu....
Salutari la toata lumea!!!!
A fost odata ca-n povesti
A fost ca niciodata,
Din rude mari împaratesti,
O prea frumoasa fata.

Si era una la parinti
Si mândra-n toate cele,
Cum e Transalpu' între sfinti
Si Honda între stele.

Culbutorii si tachetii joaca hora ca baietii!!!
dan_motor2003
Merg pe o roata

Kilometraj: 60000

Mesajde Andy pe Mar Ian 27, 2009 11:25 am

dan_motor2003 scrie:Salut, ma bag si eu in seama din pricina experientei neplacute avuta cu uleiul.....Am TA de doar un an, 2 schimburi facute pana acum, prima data am pus MOTUL 5100 10w40 ( daca imi amintesc bine) => rezultatul ambreiajul patina ( se simtea cand o turam mai tare cu 2 pers in sa, la inceput la 100 km/h aveam 5000 de rot/min ...turatie ce a inceput sa scada cu trecerea kilometrilor , pana la 2500 de km parcursi cand a disparut de tot patinarea si turatia a revenit la normal adica la 100 km/h 4700 4800 rot/min, intre 2500 si 4500 a mers ok ...dupa 4500 >6000 a inceput sa dea semne de oboseala , zgomote amplificate, uleiul nu mai avea aceeasi consistenta...asadar total nemultumit....la al doilea schimb am incercat YACCO MVX 100 10w50 mineral, sensibil mai ieftin, zgomote atenuate chiar si dupa 6000 de km , intr-un cuvant foarte multumit de el, Mentionez ca poate ca uleiul semi/sintetic nu place la vacuta mea din cauza ca e model XL 600V model K din '90 , la astea mai tinere nu stiu....
Salutari la toata lumea!!!!

1. la cum povestesti... tind sa cred ca nu este o problema reala... diferenta intre a patina (100 km/h @ 5000 rpm) si a cupla OK ambreiajul (100 km/h @ 4700-4800 rpm) zici tu ca se intampla cu o diferenta de 200 rpm... nu stiu cum iti dai tu seama de diferenta asta de turatie din ochi, avand in vedere faptul ca intervalele pe turometru sunt la 1000 rpm.

2. Dar... daca este asa cum zici tu, asta suna a ambreiaj uzat sau reglaj incorect al cablului de ambreiaj. Ma indoiesc ca problema ta este de la ulei ptr. ca la TA ambreiajul este in ulei si ar patina daca i-ai baga ulei aditivat. Motul 5100 este neaditivat si recomandat de producator inclusiv motocicletelor cu ambreiaj umed.

3. Pe la 6000 km e recomandat sa schimbi uleiul ptr. ca incepe sa-si piarda din caracteristici (concluzie la care am ajuns dupa ce-am parcurs nenumarate opinii postate pe site-uri, forumuri si liste de discutii pe aceasta tema)... contrar precizarilor fabricantului care recomanda schimbul la 12.000 km. Din experienta proprie am vazut ca dupa 6000 km uleiul isi pierde din vascozitate (si la rece si la cald) fata de starea initiala (0 km) si isi modifica si culoarea.
Imagine Imagine
THE POWER OF DREAMS...

Reguli de baza pe acest forum.
Andy
Moderator

Specimen: XL650
Vorba de duh: unde sa nu stau acasa?
Kilometraj: 0

Mesajde dan_motor2003 pe Mar Mar 03, 2009 5:53 am

Andy scrie:[
1. la cum povestesti... tind sa cred ca nu este o problema reala... diferenta intre a patina (100 km/h @ 5000 rpm) si a cupla OK ambreiajul (100 km/h @ 4700-4800 rpm) zici tu ca se intampla cu o diferenta de 200 rpm... nu stiu cum iti dai tu seama de diferenta asta de turatie din ochi, avand in vedere faptul ca intervalele pe turometru sunt la 1000 rpm.

2. Dar... daca este asa cum zici tu, asta suna a ambreiaj uzat sau reglaj incorect al cablului de ambreiaj. Ma indoiesc ca problema ta este de la ulei ptr. ca la TA ambreiajul este in ulei si ar patina daca i-ai baga ulei aditivat. Motul 5100 este neaditivat si recomandat de producator inclusiv motocicletelor cu ambreiaj umed.

3. Pe la 6000 km e recomandat sa schimbi uleiul ptr. ca incepe sa-si piarda din caracteristici (concluzie la care am ajuns dupa ce-am parcurs nenumarate opinii postate pe site-uri, forumuri si liste de discutii pe aceasta tema)... contrar precizarilor fabricantului care recomanda schimbul la 12.000 km. Din experienta proprie am vazut ca dupa 6000 km uleiul isi pierde din vascozitate (si la rece si la cald) fata de starea initiala (0 km) si isi modifica si culoarea.

My friend, tu nu-ti dai seama cand e acul exact la 5000 de ture sau cand e la jumate intre 4500 si 5000???? Se simtea clar ca patina mai ales in oras cu 2 pers in sa, cand vroiam sa fac o depasire in scurt ....schimbat la 6000 de ture...motorul il auzi cum se tureaza ...dar viteza din parti....strange ambreiajul mai tare un pic si apoi vorbim daca simti sau nu. Eu sunt sigur ca DA :D :D :D
A fost odata ca-n povesti
A fost ca niciodata,
Din rude mari împaratesti,
O prea frumoasa fata.

Si era una la parinti
Si mândra-n toate cele,
Cum e Transalpu' între sfinti
Si Honda între stele.

Culbutorii si tachetii joaca hora ca baietii!!!
dan_motor2003
Merg pe o roata

Kilometraj: 60000

Re:

Mesajde john pe Joi Mar 05, 2009 7:23 pm

Korben Dallas scrie:10W40, si sa fie neaparat pentru motocicleta in 4 timpi
Adica sa scrie 4 stroke motorcycle pe bidon
pretul, daca dai 20 ron pe litru, e foarte bun, 30 e cam scump si mai mult de atat e teapa

inseamna ca trebuie sa-i bombanim pe cei de la OMV cu 52 lei/litru "OMV BIXXOL MOTORBIKE 4T-S SAE 10W-50 FULLY SYNTHETIC MOTOR OIL"
CARPE DIEM !
john
Iti pot arata si tie ...

Mesajde john pe Joi Mar 05, 2009 7:30 pm

eu din asta am pus la toate trei motoarele ... e bun dar si cam scump!
poate cand o sa trec prin Arad :carte: o sa iau si eu din ala ieftin de la ungaria ... sau cand vine Korben la ITP poate vine cu topcase-ul sau cu sidecase-ul cu bidoane cu ulei :Iepurila: :soarele: :Wink:
CARPE DIEM !
john
Iti pot arata si tie ...

Mesajde john pe Joi Mar 05, 2009 7:44 pm

CARPE DIEM !
john
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Korben Dallas pe Vin Mar 06, 2009 1:29 am

john scrie:eu din asta am pus la toate trei motoarele ... e bun dar si cam scump!
poate cand o sa trec prin Arad :carte: o sa iau si eu din ala ieftin de la ungaria ... sau cand vine Korben la ITP poate vine cu topcase-ul sau cu sidecase-ul cu bidoane cu ulei :Iepurila: :soarele: :Wink:

Pai in cazul asta tre' sa vina Itepeul la mine :D
Korben Dallas
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XRV750
Vorba de duh: nu te pune cu prostu'

Mesajde john pe Vin Mar 06, 2009 2:58 pm

lasa frate ...!!! vii tu facem ITP-u' :betivanu: :Rege: .. vin io acolo iau uleiu' ... :betivanu: :betivanu: :shaking: asa ca din o intalnire o punem de doua!!! :bounce:
CARPE DIEM !
john
Iti pot arata si tie ...

Mesajde tazspy pe Lun Mar 09, 2009 7:12 pm

MOTUL 5100 10W-40W,150LEI TURNU MAGURELE REPREZENTANTA,163LEI LOUIS-PAULAS,BIDON 4L. ASTA AM AVUT SI INAINTE IN MOTO SI NU AM AVUT PROBLEME CU MOTO TA 1999. :Dejtu2:
tazspy
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: SI EU TOT OM,CRED

Mesajde Imih pe Mie Apr 15, 2009 2:01 pm

Ce stiti de uleiurile valvoline??
Imih
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Be Free Live for Ever
Kilometraj: 42600

Mesajde pika pe Joi Apr 16, 2009 3:39 pm

Salutare,

Am si eu o mica intrebare.

Am fost la un magazin moto si am cerut ulei 10w40.
M-au intrebat cati km are motorul i-am spus ca in jur de 50000 si mi-au dat motul 3000 20w50 mineral.
Am vazut ca pe forum se vb doar de ulei sintetic si semi-sintetic, cel mineral este ok?

Multumesc.
pika
Merg pe o roata

Mesajde Korben Dallas pe Vin Apr 17, 2009 9:47 am

E bun
cartea zice ca sa folosesti 10W40 obligatoriu doar la temperaturi sub zero grade
Korben Dallas
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Imih pe Vin Apr 17, 2009 2:52 pm

Korben Dallas scrie:E bun
cartea zice ca sa folosesti 10W40 obligatoriu doar la temperaturi sub zero grade

te contrazic putin! Este uleiul recomandat sa fie folosit si la temperaturi sub 0 grade dar nu obligatoriu doar la temp sub 0 grade!
Imih
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Be Free Live for Ever
Kilometraj: 42600

Mesajde Korben Dallas pe Vin Apr 17, 2009 5:00 pm

Imih scrie:te contrazic putin! Este uleiul recomandat sa fie folosit si la temperaturi sub 0 grade dar nu obligatoriu doar la temp sub 0 grade!

Păi hai să detailez: NU este permis 20W50 la temperaturi sub zero
Azi am pus Motul 5100 15W50, cu tot cu filtru şi manoperă m-a costat 146 lei; vedem noi ce-o să iasă
Trotineta mea are 70.000 km pe taho
Cine poate şti cât are în realitate...
Korben Dallas
Iti pot arata si tie ...

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Discuţii generale