CounterSteering

Aici se discută despre orice treabă care nu se încadrează în altă categorie

Moderatori: Andy, manach, B43XTM

CounterSteering

Mesajde fabian pe Sâm Apr 10, 2010 3:08 am

Mama , mama ce mai discutii la ultima intalnire la Obarsie..................pe tema din subject. Am incercat sa conving niste colegi ( fie ei si bmw-isti) ca pt ca sa te inclini la stanga roata fata vireaza in prima faza dreapta. Colegii aveau mult mai multa experienta decat mine si asta i-a impedicat serios sa fie "openminded" , asha ca nu am reusit. Din ce am citit pe net......si slava domnului sunt destule articole, treaba sta destul de simplu chiar daca suna total ilogic in prima faza.

Intrebarea e ..........cati dntre noi constinetizam ca facem countersteering ? ca de facut facem toti ca doar e o chestiune de fizica :))
fabian
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XL650
Kilometraj: 15

Re: CounterSteering

Mesajde reltih pe Sâm Apr 10, 2010 3:35 am

cred ca-s multi care n-o constientizeaza, ce nu inteleg eu este de ce te-ai chinuit sa faci lumea sa inteleaga ? Eu i-as fi pus sa se urce pe mobra si pe la 50 la ora sa ia o mana de pe ghidon iar cu cealalta sa impinga in ghidon, daca mobra o lua in partea opusa i-as fi pus sa-mi dea cate o bere :mrgreen:
YOU ONLY NEED TWO TOOLS IN LIFE - WD-40 AND DUCT TAPE. IF IT DOESN'T MOVE AND SHOULD, USE THE WD-40. IF IT SHOULDN'T MOVE AND DOES, USE THE DUCT TAPE
reltih
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XL600
Vorba de duh: The Power of Cows !!!
Kilometraj: 50000

Mesajde fabian pe Sâm Apr 10, 2010 1:41 pm

Eu cred ca merita sa afle cat mai multi........pt ca la mine cel putin e o diferenta f. mare intre perioada de inceput cand ghidonam dupa instinct si perioada cand am inceput sa aplic teorie. A ocoli o groapa din scurt de exmplu devine o joaca de copii atunci cand aplici teoria in sine.Cand esti la inceput si te bazezi pe instinct e un pic mai dificil...............

In fine o mie de cuvinte nu fac cat o proba de push steering :)

pt terorie va rog scrieti in google countersteering
fabian
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Nevermore pe Sâm Apr 10, 2010 8:36 pm

Salutare,

Nu am fost prezent la acea discutie dar tare ash fi vrut.
Cum sezonul trecut a fost primul meu sezon pe motocicleta (de orice fel), am incercat sa citesc foarte mmulta teorie despre mers si despre cum sa controlez monstruletul. Ce invatasem la shcoala era exact egal cu zero pt mine.
Pot deci sa va spun cum se comporta vacuta mea si sa impart din putina mea experienta - vacuta mea este destul de stradala si usor mai grea.

Am doar 62 kg si este fizic o provocare sa o inclin daca nu folosesc countersteering.
Pina la sfarsitul sezonului trecut o faceam si eu instinctiv; insa devine mult mai distractiv sa aplici teoria ... si culmea ca dupa prima 1000-2000 km in care ai aplicat in mod constant & constient teoria mishcarile iti redevin instinct.
Acum ma trezesc doar ca imping de ghidon extrem de fin si problema e rezolvata.

Multi din amici sustin ca nu e necesar countersteering-ul facut in mod constient, insa eu sunt de parere ca nu au incercat sa-l aplice si sa-l optimizeze.

Observatii:
- la viteze mici countersteeringul se simte toatal diferit de coutersteering-ul la peste 80 km/h
- odata inclinat nu mai am curajul sa il aplic in cazul in care se strange curba mai mult decat ashteptam
- incercati sa aveti coatele cat mai jos: pozitia de mers pe transalp e un pic mai lejera (spatele drept, mainile intinse) dar nu ofera posibilitatea de a jongla si merge mai sportiv
- pe mine personal ma ajuta enorm sa "strang de motocicleta" cu genunchii cand intru in curbe.
Nevermore
Merg pe o roata

Specimen: XL700
Vorba de duh: Calatorului ii sta bine
Kilometraj: 39000

Mesajde fabian pe Dum Apr 11, 2010 8:31 am

"Multi din amici sustin ca nu e necesar countersteering-ul facut in mod constient, insa eu sunt de parere ca nu au incercat sa-l aplice si sa-l optimizeze."

Intradevar, sund de aceeasi parere.......la inceput nu-ti prea vine sa faci chestiile respective........pare un pic peste mina si ai senzatia ca "o cauti cu lumanarea"..................dar vestea buna e ca nu trebuie sa perseverezi foarte mult..............mie mi-a luat sa zic o luna maxim pana m-am obisnuit.

Sunt situatii in care vrei sa deschizi un viraj in care ai intrat prea din scurt............countersteering-ul iti da voie sa si ridici moto de pe traiectorie la fel cum iti permite sa si o culci la loc...............poti ocoli o groapa in timpul in care esti deja inscris in curba.................

sau mai interesant........cred ca toti stim ca daca franzezi in curba ti se deschide traiectoria (din pacate nu e ca la masini).............ei bine poti sa franezi si din pushsteering sa o tii acolo pe interior unde iti doresti (asta in cazul in care ai gresit si ai subevaluat dificultatea virajului sau iti vine unu din fatza care a taiat curba si te obliga sa tii interiorul sau combinate amandoua)..

Una peste alta mi se pare un avantaj sa cotrolezi totul din ghidon versus varianta incepator cand crezi ca balansul de masa corporala inscrie moto pe o traiectorie sau alta.Admit ca sunt motoristi care nu cunosc teoria de care vorbim aici si care se descurca foarte bine dar cred ca pana si acestia ar mai avea de unde evolua daca nu ar fi asha incapatanati si s-ar uita putin in gura noastra:).la urma urmei eu propovaduiesc counter-ul din pur ENTUZIASM si nu din vreun fel de aer superior sau talent nemarginit in ale ghidonului.Astept nu nerabdare posturi pe tema.tks
fabian
Iti pot arata si tie ...

Mesajde vest pe Dum Apr 11, 2010 11:24 am

In Nemurirea Mea,Am Trecut Si Pe AICI... Imagine
vest
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Nu fii pork
Kilometraj: 40000

Mesajde M a v e r i c k pe Joi Apr 15, 2010 12:56 pm

Seriously, mai e ceva de discutat despre counter-steering?! OK, o facem fara sa ne gandim, vine natural, dar... mai e ceva de discutat despre el? Poate doar daca intre timp s-au schimbat legile fizicii si giroscoapele nu se mai lasa influentate de forte centrifuge... Indiferent daca ai impresia ca "balansezi" 200 de kile la 60km/h sau daca constietizezi ce se intampla de fapt acolo, tot countersteering se cheama; ia incearca sa balansezi mobra fara sa atingi ghidonul, sa vezi ca se misca singur... invers. Asa functioneaza fizica asta, se gaseste cate un desptept sa faca o lege si pe urma toti ne supunem ei... :Salutare:
Be aware!
Be alert!
Be seen!
M a v e r i c k
Merg pe o roata

Vorba de duh: Ridica-te si mergi!
Kilometraj: 0

Mesajde fabian pe Joi Apr 15, 2010 4:09 pm

Un singur lucru e de discutat.........ca daca-l faci constient (countersteering-ul) il faci mai eficient.
Si spalatul pe dinti e mai bun daca aplici teoria.
Chiar si dactilografierea aplicata "by the book" e mai rapida decat orice haker care bate dupa cum il taie capu'///////////o tanti de la judecatorie grefiera ii da lectii la pagini pe minut batute.......

Cred ca sunt multe exemple.Ce e mai rau e ca daca esti deja invatat intr-un anume fel e mai greu sa aplici teoria..........si mult mai usor atunci cand esti novice si inca ai sinapsele libere.Cu cat esti mai bun in ceea ce ai invatat pe pielea ta cu atat esti mai obtuz in ai asculta pe "tocilarii" ce citesc prin carti despre cum se merge optim pe doua roti...

Cu toate abilitatile mele de comunicare.....nu am reusit in vreo 2 ore......sa-l fac pe amicul meu bmw-ist sa priceapa ca pt a o lua la stanga roata face un pic dreapta..............Nu vroia sa auda pur si simplu.pam pam.
fabian
Iti pot arata si tie ...

Înapoi la Discuţii generale