Excursie Siberia

Zvonuri dom'le

Moderatori: Andy, manach, B43XTM

Excursie Siberia

Mesajde Imih pe Dum Ian 17, 2010 12:27 pm

Sal, De mul ma tot gandesc la o excursi mai lunga pe drumuri si peisaje mai salbatice. Am vazut ceva documentare prin Rusia.
Ce ati zice d o excursie pana in Siberia . Daca nu anul acesta poate la anul . Dar ca idee cine ar fi interesat sa se bage in asa ceva ?
Imih
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XL600
Vorba de duh: Be Free Live for Ever
Kilometraj: 42600

Re: Excursi Siberia.

Mesajde Angi pe Dum Ian 17, 2010 12:59 pm

Ar trebui ceva mai multe detalii. Cam ce buget, cam cat timp si altele.
Angi
Iti pot arata si tie ...

Kilometraj: 0

Mesajde Imih pe Dum Ian 17, 2010 1:40 pm

pai buget pt 15 20000 km plus mancare si cazare unde nu se paote cu cortul, durata cam 2-3 sapt pantr-o luna. si restul nu stiu inca. E ca idee se paote face in comun traseu si alte cele.
Imih
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Nevermore pe Dum Ian 17, 2010 5:30 pm

Salve.
Pe mine ma roade de vreo 7 ani sa ajung in Siberia, insa nu mi-a permis bugetul/timpul/statutul social.
Ce sa zic: acum as avea banuti, ash avea curaj, imi permit sa plec fara sa am scandal (prea mare) cu cei din jur.
Insa va fi problema de vreme si de timp liber de la munca.

Ceteva lucruri sunt certe insa: motorul trebuie sa fie in stare tehnica impecabila (al meu e inca nou, deci nu se pune pb), trebuie sa avem banii impartiti cam jumate in cash jumate pe carduri internationale, sa stim cat mai multe limbi straine - preferabil si un pic de rusa; iar la toate astea adaugam rabdare si distractie pe drumuri forestiere (rusii au autostrazi si drumuri nationale care nu sunt inca asfaltate).

In toamna asta mie imi expira contractul cu ashtia la care lucrez si mi-am pus in cap sa imi iau minim 2 luni libere pina semnez alt contract - tot cu ei sau cu altii.
In astea 2 luni vroiam sa ma duc in partea aia catre India. Am deja un pasger care ar fi tentat sa ma insoteasca.
Cea mai lunga parte a drumului catre India va fi de strabatut Turcia; tara pe care o sa incep sa o studiez prin escapade de weekend.
Daca e sa plec intr-adevar in septembrie incolo ... o sa iau in considerare intoarcerea prin Rusia sa vad cum e.
Mai astept totusi sfaturi si pareri.

Aici se presupune ca voi invata bine alfabetul chirilic si ceva cuvinte in Bulgara, chestii care s-ar putea sa ajute daca e sa merem catre Rusia.

Nu pot sa spun decat: pastram legatura si deschis topicul.
Nevermore
Merg pe o roata

Specimen: XL700
Vorba de duh: Calatorului ii sta bine
Kilometraj: 39000

Mesajde Angi pe Dum Ian 17, 2010 8:48 pm

Imih scrie:pai buget pt 15 20000 km plus mancare si cazare unde nu se paote cu cortul, durata cam 2-3 sapt pantr-o luna. si restul nu stiu inca. E ca idee se paote face in comun traseu si alte cele.

Ideea e frumoasa dar putin nerealista.
Chiar daca am lua la socoteala doar 15.000 de km si nu 2-3 saptamani ci o luna, si tot ar insemna 500 de km. pe zi. Pai 500 de km DE ASFALT pe zi, in fiecare zi, e greu sa mergi si 10 zile la rand, dar 30.... Si daca mai pui la socoteala si faptul ca probabil vor fi multe drumuri FARA ASFALT, atunci totul devine de domeniul fantasticului.
Cred ca o medie de 300 de km pe zi de mers pe asfalt cam 6 zile si o zi pauza e mai realist. Gandeste-te ca nu alergi pe autostrazi cu hayabusa. Te mai opresti la o poza, la un admirat de peisaj si altele.
Iar daca sunt drumuri fara asfalt ca astea de aici( http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=533442 ), atunci media poate sa scada la 100 maxim 200 km intr-o zi. Si daca sunt portiuni pe drum unde trebuie sa treci mobra "in spate", atunci ia-ti gandul sa mergi in fiecare zi fara pauza.

Deci, recalculeaza totul intr-un mod realist. Ceea ce propui tu acum e greu, daca nu chiar imposibil de facut.

Nu te supara pe mine ca nu zic cu rautate :Dejtu:
Numai bine
Angi
Iti pot arata si tie ...

Mesajde reltih pe Dum Ian 17, 2010 11:49 pm

perfect de acord cu Angi !
bah drumurile ca drumurile, dar pe alea doua le-ai vazut ? :bounce: :shock: :bounce: :betivanu: :bounce: nici n-am vazut ce motoare aveau aia dracu :shaking2:
YOU ONLY NEED TWO TOOLS IN LIFE - WD-40 AND DUCT TAPE. IF IT DOESN'T MOVE AND SHOULD, USE THE WD-40. IF IT SHOULDN'T MOVE AND DOES, USE THE DUCT TAPE
reltih
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: The Power of Cows !!!
Kilometraj: 50000

Mesajde Imih pe Mar Ian 19, 2010 10:24 pm

Angi scrie:
Imih scrie:pai buget pt 15 20000 km plus mancare si cazare unde nu se paote cu cortul, durata cam 2-3 sapt pantr-o luna. si restul nu stiu inca. E ca idee se paote face in comun traseu si alte cele.

Ideea e frumoasa dar putin nerealista.
Chiar daca am lua la socoteala doar 15.000 de km si nu 2-3 saptamani ci o luna, si tot ar insemna 500 de km. pe zi. Pai 500 de km DE ASFALT pe zi, in fiecare zi, e greu sa mergi si 10 zile la rand, dar 30.... Si daca mai pui la socoteala si faptul ca probabil vor fi multe drumuri FARA ASFALT, atunci totul devine de domeniul fantasticului.
Cred ca o medie de 300 de km pe zi de mers pe asfalt cam 6 zile si o zi pauza e mai realist. Gandeste-te ca nu alergi pe autostrazi cu hayabusa. Te mai opresti la o poza, la un admirat de peisaj si altele.
Iar daca sunt drumuri fara asfalt ca astea de aici( http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=533442 ), atunci media poate sa scada la 100 maxim 200 km intr-o zi. Si daca sunt portiuni pe drum unde trebuie sa treci mobra "in spate", atunci ia-ti gandul sa mergi in fiecare zi fara pauza.

Deci, recalculeaza totul intr-un mod realist. Ceea ce propui tu acum e greu, daca nu chiar imposibil de facut.

Nu te supara pe mine ca nu zic cu rautate :Dejtu:
Numai bine

Sunt deacord cu tine . Era la o prima idee sa vad daca exista doritori
Pe urma daca sunt se fac calcule costuri durata. SUnt curios daca se poate face cu transalpul.Ma gandesc ca trebuie facue ceva modificari la vacuta sa poate sa reziste gen rezervor schimbat aripi inaltate scut schimbat...etc. O astfel de expeditie se pregateste din timp mai ales pt cei cu buget limitat, Dar dar este unul din planurile de viitor. Sunt curios oare la cat s-ar ridica toata distractia,
Imih
Iti pot arata si tie ...

Mesajde B43XTM pe Mie Ian 20, 2010 2:08 am

eu am citit zilele astea 40 de pagini din acel topic... fascinant de-a dreptul. :shock: :shock: :shock:

Nu stiu daca am citit pe forum sau pe site-ul lor, dar am ramas cu ideea ca a costat 8500 de Lire. Din pacate nu mai gasesc unde am citit, deci s-ar putea sa ma insel.
B43XTM
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Imih pe Mie Ian 20, 2010 10:05 am

Cred ca aici este cel mai bine descris cam cat costa si de ce este nevoie.http://www.sibirskyextreme.com/sibirsky-extreme-2010/
Imih
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Nevermore pe Mie Ian 20, 2010 10:56 am

Salutare.

Probabil ai citit despre cei are organizeaza o excursie stict siberiana http://www.sibirskyextreme.com/
Ashtia au un scor de 8500 de lire; insa e alta mancare de peste decat ce avem noi in cap: ashtia PLEACA din Irkutsk si vor sa ajunga pina in Magadan.
Costa atat de mult pt ca e organizat, au masina dupa ei si alte cele.

Am citit si eu multe pagini si m-am hlizit salivand la pozele alea, insa cred ca lucrurile sunt un pic altfel.
Si acum sa incerc sa le iau sistematic:

- daca se pleaca in asha o excursie trebuie sa se plece in primavara (mai) si sa nu ai limita de timp. oamenii au alergat, s-au grabit si shi-au cam futut motoarele

- noi merem de placere si nu de show big brother. e drept ca ajuta sa ai o masina de suport cu tine ... insa se poate si fara.
Uite aici 2 cazuri extreme care au plecat singuri si totul a fost OK.
http://www.partireper.it/ omul a plecat cu moto SH shi cu 2000€ in buzunar, total aerian. Insa nefiind presat de timp se descurca.
http://mongolia.ro/ nu sunt mare fan, il stie toate lumea; insa e bun ca exemplu totusi.

- despre cum sa iti pregatesto motorul sunt o groaza de sfaturi. Parerea mea sincera si personala: bai, suntem posesori de transalp.
Motoarele noastre pt asta au fost facute si pt asta au devenit renumite. Cand te apuci si schimbi si modifici strici echilibru si pui mai mult stres pe diverse componente - dupa care te miri ca de ce s-a futat aia si ailalta.

Ce trebuie musai e o revizie riguroasa:
a. consumabile noi (+ rezerve pt schimbat de 2-3 ori pe drum). aici cred ca ma pot ajuta cei cu experienta mai indelungata, insa eu ash pune clar: filtre, placute de frana, lant, bujii, sigurante, becuri, ceva papuci (mufe) si cablaraie, manetele de frana, camere (2 fata, 3 spate), cauciucuri (fata/spate, preferabil enduro si pe pui unde se termina asfaltul)
b. verificare amanuntita la tot ce tine de mecanica si uzura in timp. O fisura de care nu stii (ai scapat motorul airea sau ai luat un crater), fisura cu care mergi 5 ani pe asfalt (mai ales cei care nu fac mai mult de 5000 km pe sezon), iti face figuri fara doar si poate dupa primii 3000 km de offroad 100%.
c. Cred ca toti transalpistii sufera din cauza autonomiei reduse, insa e scump, ineficient si inestetic sa extinzi rezervorul. Cel putin o variata sigura si legala. Pt asta s-au invantat bidoane speciale. Daca iti iei sa ai 10 L (5 si 5) rezerva in sidecase-uri esti boier.

Cat despre partea cu bugetul ... depinde de fiecare. Vezi lista de mai sus si vezi cam cat te costa sa iti pui motoreta la punct si sa ai tot ce iti trebuie la ea.
Cheltuieli sigure ar fi cam 900 € gazul (consum de 5,5% si tinem cont ca in Rusia benzina e mult mai ieftina), 200 € viza, 200 € cazarile/muzee/alte taxe prin orasele mari prin care trecem (asta ca sa apuci sa si vizitezi un muzeu, centrul si alte cele, pt ca totusi asta e o chestie care se face cam odata in viata si nu cred ca vrei sa treci precum gasca prin apa), 100€ asigurarea (medicala si RCA pt motor; Rusia nefiind in UE ai nevoie).
Iar la astea se mai adauga potolul pt o perioada indelungata - sa zicem 3 luni. Sa punem asta la socoteala sau nu? :HMM: adica de mancat oricum mananci si acasa, deci banii aia tot se duc. In fine 500€ haleu.

Nu ma apuc sa trancanesc acum despre polologhia cu ce tzoale/scule sa iti pui in genti ca e inutil.

Toate gramada cred ca bat spre 2000-2500 €.

Aveai perfecta dreptate Imih: totul trebuie pregatit din timp. Cel putin partea cu VIZA si actele necesare. Dureaza minim 2 luni sa le rezolvi dupa ce stii exact care sunt procedurile.
Eu anul asta in mod cert nu imi permit sa merg spre Rusia din cauza ca sunt legat pina in Septembrie de munca, iar din septembrie incolo e deja inconstienta sa pleci spre Siberia (e zgribau tati - nu degeaba ii e renumita).

Pt INDIA nu ar fi nici un doritor?
Ne trebuie 3 vize in loc de 1, insa e mai cald si conditiile sunt un pic mai bune (drumuri/comunicare cu localnicii/acces provizii si benzina)..
In Turcia pina la Ankara e drumul bun si stie lumea Engleza (sau ma rog: sunt obisnuiti cu turisti), iar in India Engleza e limba oficiala. Costurile ar fi cam aceleasi, poate un pic mai mici.
Nevermore
Merg pe o roata

Specimen: XL700
Vorba de duh: Calatorului ii sta bine
Kilometraj: 39000

Mesajde asilindean pe Mie Ian 20, 2010 11:02 am

Salut,

Siberia e o idee mare. O sa ma duc si eu dar mai incolo peste vreo 2 ani.Pana atunci mai invat s ama dau cu mobra si incerc sa strang bani.
Din ce am citit eu:
- trebuie mobra aproape noua si modificata, bine pusa la punct - asta e undeva oriunde intre 5.000 si 15.0000 Euro
- Echipament si vise. referitor la vize walter colebath spunea ca nu ai ce cauta fara o visa serioasa (bussines) cu intrari multiple pe o perioada cu cel puti 3 luni mia mare decat iti planifici tu initial. Echipament foarte bun, vei merge de la minus grade Celsius la plus 40. Cele 2 linkuri de mai sus sunt excelente. Si mai sunt. Cautati motosiberia 1 si 2, Heavy metal around mongolia, sio topicurile lui Sambor1965. Toate astea pe advrider :)
- colebath, autorul Sinierskyextrem si topicului cu BAm, spunea undeva la 60 dolari pe zi.
- pana in capatul siberiei la Vladivostok si inapoi poti sa calculezi 40.000 km daca vrei sa mai vezi si stanurile sau mongolia ca tot esti acolo. Ca sa nu mai vorbim de magadan. Eu zic ca tu tot cu bagaje, si drumuri proaste benzina singura e peste 2500 eur.
- eu zic ca poti sa iti planifici o vara, adica undeva intre 5-7 luni
Ca sa fii sigur eu zic ca macar 15.000 de Euro iti sunt necesari si as merge spre 20.0000.

Enjoy
Adrian
asilindean@yahoo.com

Oh, the wind, the wind is blowing,
Through the graves the wind is blowing,
Freedom soon will come;
Then well come from the shadows.
asilindean
Iti pot arata si tie ...

Kilometraj: 45000

Mesajde Imih pe Mie Ian 20, 2010 11:20 am

Cam asa ma gandeam si eu cam in doi max 3 ani ca pana atunci stramt cu banii, asta numai daca nu plec dincolo si fac banutii astia in 3-4 luni. Oricum cand am zis la pretenamea de idee mi-a sarit in cap ca prima oara casa si dupa aceea pot sa plec si pe luna ca nu o intereseaza :lol: . Dar ideea unei excursii ma gandesc ca va dura cam 4 luni dar nu cred ca depaseste 20- 25 mii km chiar de te intorci prin mongolia . Si ai nevoie de 3 schimburi de ulei si doua cauciucuri in plus . Ideea este ca nu stiu cum le vei cara. ca te vor incomoda putin.A si sa nu zic de sidecase-uri de metal ca ale mele de plastic nu cred ca vor face fata :P Dar sincer daca in 2 3 ani ne-am strange cativa sa p unem la punc o astfel de iesire. Ar fi minunat.
Imih
Iti pot arata si tie ...

Mesajde B43XTM pe Mie Ian 20, 2010 11:28 am

in 2-3 ani s-ar putea sa fie mai ieftina iesirea daca se apuca rusii de infrastructura.

in 2-3 (sau mai multi) ani as fi si eu doritor de o tura de Rusia (in special dupa ce am vazut ce bunatati au pe acolo :P)
B43XTM
Iti pot arata si tie ...

Mesajde asilindean pe Mie Ian 20, 2010 11:33 am

Asta ar fi numai bucata de trans siberian:

M51: Chelyabinsk-Kurgan-Ishim-Omsk-Novosibirsk, 1528 km
M53: Novosibirsk-(Tomsk-)Kemerovo-Krasnoyarsk-Irkutsk, 1860 km
M55: Irkutsk - Ulan-Ude - Chita, 1113 km
M58 Amur Highway: Chita - Khabarovsk, 2100 km
M60 Ussuri Highway: Khabarovsk - Vladivostok, 760 km
Total 7400 km numai dus :D

iar eu as vrea ca de acolo sa merg in sus cu avionul sau vaporul la magadan si de acolo spre Irkutsk:
Magadam - Irkutsk 5000 km.

Apoi Mongolia si stanurile....

Numai pana la Chelyabinsk ai muuult de mers:)
Adrian
asilindean@yahoo.com

Oh, the wind, the wind is blowing,
Through the graves the wind is blowing,
Freedom soon will come;
Then well come from the shadows.
asilindean
Iti pot arata si tie ...

Kilometraj: 45000

Mesajde Imih pe Mie Ian 20, 2010 12:07 pm