Miercuri 18 noiembrie 2009
Ne intalnim la ora 07.30 la gara N cu Ioana din Mangalia si Vasile din Medgidia si plecam (din pacate fara moto) cu al lor Opel Astra spre Giurgiu , Russe, Sofia, trecem pe langa crestele inzapezite ale muntilor Rila (unde masina a implinit 77777 km), apoi in Grecia ne oprim in Serres la 18.45. Cautam cazare si gasim doar 4 hoteluri. Intr-unul intram si intreb eu (in engleza) de 2 camere duble pentru 1 noapte si receptionera: are you from Romania? ... yes ... Papa, come here ... si vine un batran ce vorbea romaneste. Am aflat ca era aroman. El ne-a facut o reducere de 5 euro, de la 50 la 45euro, cazare + mic dejun, de camera.
Joi 19 noiembrie 2009
Plecam spre Drama si ne oprim pe marginea drumului la niste maslini sa gustam si noi roadele nationale ale Greciei: foarte bune si foarte gustoase, doar ca nu cele din copac. Apoi ajungem in Kavala la ora 12, exact la timp pentru a vedea feribotul parasind portul. Asteptand urmatorul feribot spre insula Thassos , aflam ca ultimul este la ora 14 iar ca sa revenim pe continent trebuie sa ocolim insula si sa luam alt feribot la ora 18 ce ne lasa la Keramoti. Dupa ce pescarusii ne-au mancat aproape din mana si am vazut 3-4 delfini in fata vaporului, acumulatorul foto s-a terminat cand am ajuns pe insula. Dupa turul insulei am revenit din Keramoti in Kavala si negasind nici parcare si nici cazare la un pret rezonabil, am plecat spre Halkidiki si am gasit cazare (40euro + mic dejun) in statiunea Peramos, pe malul marii.
Vineri 20 noiembrie 2009
Plecam sa vizitam peninsula Halkidiki cu cele 2 brate ale sale plus Athos, dar la 15 km de muntele Athos cotim dreapta deoarece fetele s-au suparat cand au citit in cartea despre Greciaca acolo „nu au voie fiinte de gen feminin mai inteligente decat puii de gaina, exceptie facand pisicile pentru alungarea rozatoarelor”. Urmeaza o mica ratacire pe niste drumuri superbe dar pustii si ajungem in Thessaloniki. Dupa o masa copioasa si o plimbare prin oras, plecam spre Kalambaka, unde ajungem seara, dupa multe serpentine prin munti. Si aici gasim cazare la 40euro + mic dejun, dupa o mica negociere la care sunt intrebat: are you romanian?
Sambata 21 noiembrie 2009
Ca romanii, nu ne luam harta si plecam la vizitat dupa ochi. Degeaba intreb eu in enlish un batran dintr-o manastire, el imi vorbeste vreo 5 min in limba lui, gesticuland. Asa ca urcam spre munte pe o strada care se transforma in drum pietruit care se transforma in poteca , cu MOMAI. Apoi coboram, luam masina, trecem prin Kastraki (admirand alpinistii) si urcam si vizitam doar 2 din cele 6 Meteore (initial au fost 24), la a3a Meteora, cea de maici, ajungem pe la ora 14, exact in perioada pauzei (13-15). La cea ma mare dintre Meteore suntem poftiti, in romaneste, la cumparaturi, de catre vanzatorii ambulanti. Dupa vizita coboram iar in Kalambaka, luam pranzul si dupa poftim ceva dulce. Zarim o cofetarie, intram, o dna draguta ne prezinta in english fiecare prajitura din vitrina, ne alegem fiecare cate una, ne asezam la masa ... si constatam ca meniurile nu au preturile trecute, asa ne amintim ca nici in vitrina nu erau preturile afisate ... dupa prajitura gustoasa dna ne-a intrebat daca nu vrem si un shake (de vanilie, pepene, capsune, fulgi de ciocolata) ... yes, of course ...ce mai conta ... si asptemtam nota de plata (fetele erau pregatite sa spele vasele 1 luna) 5 euro prajitura si 6 euro shake.ul! unde in Romania costa vreo prajitura 21 lei? Apoi plecam spre Katerini, trecem pe sub piscul inzapezit al muntelui Olimp si ajungem seara in Paralia (dupa o invarteala in toate directiile prin Katerini). Acolo gasim doar cazare, fara mic dejun, la 30euro. Tot cautand, gasim un domn gras cu un catel minuscul care ne cere 40euro cu mic dejun ... no, 30 without, 35 with breakfast ... dar el nu se lasa: 40euro with special breakfast ... si asa a fost
Duminica 22 noiembrie 2009
Dupa acel special breakfast de la ora 9 (am simtit foamea doar pe la ora 16) am facut o vizita prin statiune. Multe afise in romaneste (PRETURI SPECIALE PENTRU ROMANI), multi vanzatori care vorbeau romaneste, unul chiar avea o fabrica de ceramica pe langa Constanta ... am plecat spre Romania pe la 11 ... Thessaloniki – Serres – iar pe langa Rila – coada pe centura Sofiei – Giurgiu. Din pacate am intrat in tara la ora 20.48, prea tarziu pentru a vota in primul tur. In vama era o ceata deasa ca ne-am ratacit, noroc cu un TIR dupa care ne-am tinut pana la iesirea in drumul national spre Bucuresti. Dupa ce ne-au lasat pe noi in Crangasi, Ioana si Vasile au mai facut cca 300 km pana la casele lor.
In Bulgaria nu am avut treaba cu politia, dar soferul a respectat indicatoarele si limitele de viteza. Nici in Grecia nu am avut treaba cu politia. Multe motociclete, si mai multe scutere, nu am vazut niciunul chinezesc sau coreean, numai japoneze si italiene. Plus ca isi lasau castile pe ghidon si uneori chiar si gecile pe sa. Si ne era un dor de moto ale noastre ... Majoritatea vorbeau engleza, daca nu o rupeau binisor pe romaneste.
pozele
http://picasaweb.google.com/doctorucivi ... 009Grecia#

News