De obicei suruburile au saiba pentru asta. De obicei cele fara saiba se blocheaza cu loctite. Dar din ce am mai observat la motocicletele japoneze, suruburile au capul putin aplatizat spre suprafata de prindere, deci si capul tine loc oarecum de saiba.
Altceva, am remarcat ca unele suruburi se strang si se autobocheaza in timp in loc sa se desfaca, am cazuri clare de suruburi stranse cu mana mea de care ulterior am tras de am innebunit sa-l desfac.
Exista totusi o regula de aur, pe care am observat-o in timp. Surubul se pune de obicei la loc de unde a fost scos, NU SE AMESTECA SURUBURILE, nu se inlocuiesc cu altele diferite!
Incercati pe cat se poate sa folositi suruburile originale, daca le pierdeti inlocuiti-le cu unele identice!
Din ce am observat din n demontari de transalp:
Pe motocicleta nu exista nicaieri suruburi blocate cu loctite. Singurele in afara de motor sunt: suruburile de fixare a discurilor de frana, alea au substanta de blocare. atat.
In rest in motor, cele care tin blocul cu culbutorii, cele 2 de pe pinionul axului cu came, si cele 2 f.f.f lungi care tin cilindrul, nu prezoanele, cele din lateral. Piulitele de pe prezoanele cilindrului nu au asa ceva, alea au saibe!
In rest cred ca si cele de la biele, de jos, si la alea e posibil sa fie, dar acolo nu am ajuns.
In rest nicaieri!
Deci pe motocicleta doar cele de la discurile de frana, in rest suruburi originale cu cap aplatizat si saibe unde trebuie sa fie!
Si va dau si exemple de suruburi folosite:
Deci, asa da!
Asa NU!! - sau daca e NUMAI cu saiba, dar chiar si asa nu recomand, nu tin!