Sa ma contrazic e viata mea.

Ai mare dreptate cu motorul pe liber.
De fiecare data cand l-am intins la 40mm (masurat) a fost ok. Numai cu mine pe motocicleta. Cand adaug si pasager+bagaje se schimba treaba, se intinde de-l ia naiba. Iti dai seama cum se intinde cand treci peste denivelari si penduleaza bascula sus-jos. Fiind prea strans, se va uza muuult mai repede in astfel de cazuri decat in cele la care faci tu referire. Sper ca se intelege ce zic eu.
Daca il lasi prea strans, si el nu are libertatea necesara sa compenseze absolut in fiecare situatie cursa basculei, se va lasa imediat, in cateva zeci-sute de KM, pentru ca nu are de ales. Apoi, te uiti, vezi ca iar s-a largit si il intinzi iar... si mai mergi cateva sute si observi ca iar s-a lasat (pai ce sa faca saracu?). Si tot asa, intri intr-un cerc vicios prin care cu mana ta si cheia de 13 iti distrugi lantul. Prin aceasta metoda ai sanse mari sa distrugi si canelurile axului pinionului sau chiar rulmentul axului. Ceea ce spui tu, intinderi - destinderi bruste la demaraje-frane de motor se intampla in orice caz, nu ai ce sa faci, asta trebuie sa suporte un lant, e treaba lui.
Nu zic ca e normal sa mergi cu el "balearca", sa tarai cu el de jos, dar cel mai bine e sa fie reglat la limita de sus a tolerantei, adica vreo 45mm sau chiar 50, depinde cat de mult cari cu ea. Si sa nu uitam ca TA nu este vitezana.
Cu stilul acesta lantul meu are aprox.. 6000km, si l-am intins de 2 ori cred, dar de fiecare data ca sa ma aflu in treaba, de fiecare data l-am slabit la loc, martori sunt semnele de pe capul basculei.
Si nu numai eu zic asta, exista o discutie intreaga pe Transalp.org