prezoane de la ax roata fata

Moderatori: Andy, manach, B43XTM, Unchiu', Chrisss

prezoane de la ax roata fata

Mesajde duda pe Vin Iul 10, 2009 10:05 pm

am facut o prostie :Palidu':
am rupt unul din cele 4 prezoane care prind axul de la roata fata (din vina mea)

intrebarea e cum il scot acum? (el este infiletat acolo, presat sau cum?)
si unde gasesc altul?(gasesc la honda?)

PS: a mai ramas filet (aprox 3 spire)

:oops:
"-Alcohol is poison.
-If it's poison, then why do you drink it?
-Because there are things inside of me that I need to kill..." C.S.
duda
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XL600
Kilometraj: 0

Re: prezoane de la ax roata fata

Mesajde robokid pe Vin Iul 10, 2009 10:21 pm

Salut
Am aceeasi problema
Prezoanele sunt infiletate (filet normal).
Ai nevoie de un cleste papagal cu zimti buni si maner lung. Daca nu iese incearca sa incalzesti prezonul dupa care sa-l racesti, sa-si faca loc(mi-a zis si mie un mecanic, de curand), urmeaza sa incerc acelasi tratament.
robokid
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Cand ramurile-mi bat in geam,
Kilometraj: 30000

Mesajde Belbody pe Vin Iul 10, 2009 10:51 pm

Si eu am patit buba asta la vulcanizare, cand un mecanic zelos a reusit sa rupa unul...

E infiletat. Il scoti usor cu un MOPS (cheie de tevi)

Eu nu am gasit un prezon asemanator, si asa ca am cumparat un surub normal lung, l-am infiletat la maxim in locul celui rupt, apoi l-am taiat cu bomfaierul la lungimea celorlalte, l-am pilit un pic sa intre piulita usor si taaa-daaa - am facut un prezon nou.

Acele piulite nu trebuie stranse tare, e scris si in manual si pe transalp.org e STICKY topicul cu warning.
Regula de strangere e asa. INTAI cele de SUS la maxim, apoi cele de jos, dar nu foarte tare, cu bun simt.

Multa bafta, fa cum am zis eu, e banal, nu trebuie sa te agiti sa cauti prezon.
http://www.ignitech.cz/english/aindex.htm - Aprinderi electronice (CDI, TCI), regulatoare
Imagine
Belbody
Moderator

Mesajde transalp pe Sâm Iul 11, 2009 3:18 pm

Corect, e bine de stiut cum e traba cu prezoanele. Subiectul devine important. Pentru mai multe metode de extractie vedeti si topicul

http://www.transalp.ro/forum/surubul-buclucas-t311.html

Numai bine,
Gheza
transalp
Site Admin

Specimen: XL650
Vorba de duh: Merg unde nu-i semnal !
Kilometraj: 10000

Mesajde duda pe Dum Iul 12, 2009 10:01 pm

cu mopsul nu am reusit, pur si simplu nu a vrut
pana la urma am infiletat cat se putea o piulita si cu un punct de sudura am reusit sa blochez piulita si a iesit (mentionez faptul ca am pus o carpa uda pe bratul furcii)

pentru prezon am folosit solutia lui bogdan (surub de 6 mai lung insurubat bine si taiat la nivelul celorlalte prezoane)

multumesc pentru sfaturi :Dejtu:
"-Alcohol is poison.
-If it's poison, then why do you drink it?
-Because there are things inside of me that I need to kill..." C.S.
duda
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Chrisss pe Dum Iul 12, 2009 10:09 pm

Am scos la un XL Honda la un prieten ieri , aceasi chestie a dat roata jos si a strans prea tare cand a pus la loc .Prezonul e filetat si a ramas din el cam 3 mm afara , am luat o pilutita am infiletato i-am dat un haft de sudura in gaura ce a ramas si am desfacut prezonul normal ca un srub.In loc am pus un srub mai lung care l-am taiat la lungimea corecta dupa.

Metode care am mai vazut sa fie folosite :

-iei un burghiu pe STANGA si dai gaura in srubul care e blocat daca ai noroc se desface in timpul gauriri ...daca nu refiletezi gaura(cea care ai facuto in srub) cu un tarod la fel pe stanga si strangi un srub in ea , in timp ce tu strangi pe cel mic se desface cel mare.Problema in acest caz e deja diametrul mic al srubului principal.

-faci cu un flex sau pila ce ai tu pe acolo din capu srubului ramas blocat un profil( nu hexagon si alte tampeni cel mai simplist profil sa poti prinde cu o cheie in el) in care poti prinde cu o cheie si il desfaci normal .

Rabdare rabdare rabdare :) ...spor la munca.
Chrisss
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: un fleac...m-au ciuruit..
Kilometraj: 41000

Mesajde Chrisss pe Dum Iul 12, 2009 10:10 pm

Ai pus solutia cu sudura piulitei in timp ce scriam mesajul :big2:

Ma bucur ca ai reusit . :Dejtu:
Chrisss
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: un fleac...m-au ciuruit..
Kilometraj: 41000

Mesajde Korben Dallas pe Lun Iul 13, 2009 10:59 am

Părerea mea umilă este că toate aceste neplăceri pot fi evitate făcând o investiţie minimă într-o cheie dinamometrică ŞI folosirea ei judicioasă (că dacă stă dulapul de scule nu prea se rezolvă mare lucru)
Eu nu am, dar acele 4 prezoane le-am strâns întotdeauna cu simţ
Cu bun-simţ
Şi mi-am propus ca la următoarea acţiune să schimb piuliţele cu unele noi, tot cu autoblocare (teflonul acela de pe interior)
se găsesc la magazinele de profil (Praktiker, Baumax ş.a.)
Baftă maksimă!
Korben Dallas
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XRV750
Vorba de duh: nu te pune cu prostu'

Mesajde Belbody pe Lun Iul 13, 2009 11:29 am

Man, pt un om cu experienta, cheia dinamometrica = 0. Eu am invatat cum sa le strang cu manuta fara nici o dinamometrica. Si daca vezi in manual cu timpul stii cam cat e 10Nm, 50Nm, 30Nm... etc..

BAVDA MAGSIMA si ZIE!

(parca erai in carantina pana marti... )
http://www.ignitech.cz/english/aindex.htm - Aprinderi electronice (CDI, TCI), regulatoare
Imagine
Belbody
Moderator

Mesajde edisone pe Joi Iul 16, 2009 1:11 pm

Salutare,
Exista in Hornbach sau Dedeman o scula speciala care scoate suruburi rupte, costa cam 40 lei. Este un fel de tarod conic cu filet invers si foarte taios. Se da o gaura pe mijlocul surubului rupt dupa care se infileteaza scula pana se impaneaza, dupa care incepe desfiletarea surubului. Trusa contine 4 sau 5 tarozi de dimensiuni diferite. Eu am reusit cu asa ceva sa scot un surub de 3 mm dand gaura cu un burghiu de 1,5 mm. Buna la casa omului.
Imagine
edisone
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: 爱本田

Mesajde hobo pe Vin Aug 21, 2009 9:19 pm

.Eu am avut norocul sa lucrez la o firma unde zilnic foloseam chei dinamometrice,si am facut si un curs de specializare in Germania la firma Dornier (firma ce produce aeronave,si masini de tesut) plus am o vechime de 22 ani in domeniu.Asa ca sunt un meserias cu experienta,dar va spun ,ca experienta nu inlocuieste in nici un fel cheia dinamometrica.Sunt cu totul de acord cu Korben ca e o investitie minima si trebuie folosit la fiecare strangere.Tehnica de azi ,(si aici ma refer la tehnologii dezvoltate de nemti ,japonezi si alte natii care au demonstrat ceva in domeniu)necesita folosirea acestor scule si dispozitive speciale,fiindca asa sunt proiectate.Fara ele carpesti si pe termen lung ai probleme.Am vazut chiar aici la,,probleme mecanice" ca uni care contesta folosirea cheii dinamometrice au probleme serioase cu motorul.Motoarele astea trebuiesc reglate ca ceasul ,si respectate momentele de strangere la fiecare surub.Eu am un TA din 89 cu aproape 120000 km pe bord ,si merge impecabil ,fara batai si zgomote suspecte.Asa ca ganditi-va oare neamtul si japonezul e chiar asa de prost ca a inventat ceia asta magica (si aici in paranteza mentionez si adezivul pt suruburi).Dar ca sa va convingeti,faceti un test:strangeti cateva suruburi cu cheia inelara cu un moment de stangere sa zicem 11,5Nm ,dupa care controlati cu dinamometrul.Veti fi uimiti ca simtul uman cat de inprecis este.In primul rand este aproape imposibil sa nimeresti cuplul de strangere,si nici uniformitatea ,chiar daca asa simti ... :Salutare:
hobo
Iti pot arata si tie ...

Kilometraj: 130000

Mesajde robokid pe Lun Oct 26, 2009 9:40 pm

Sunt si eu de acord ca lucrul profi se face cu o cheie dinamometrica dar aia costa.
Daca nu aveti cheie dinamometrica si chiar strangi suruburile din puncte sensibile experienta nu va ajuta f mult dar puteti folosi o cheie si un cantar portabil (ala cu carlig de-l tii in mana si cantaresti punga):
"Masurati bratul cheii si faceti un calcul chior:
F*d=M
adica forta masurata in N (1kg=9.81N sau mai bine aproximati ochiometric cu 10, adica mai bagati un 0 in spatele ficarui kilogram de pe scara), inmultit cu bratul fortei (lungimea cheii intre punctele de aplicare, adica centrul surubului pana la gaura cheii de unde tragi) masurat in mm si rezulta momentul in Nmm, sau bratul cheii in metri si rezulta momentul in Nm."
Exemplu:
10Nm = cheie de 10cm lungime(0,1m), cantarul indicand 10kg
10Nm = cheie de 20cm si tragi de capat cu cantarul indicand 5 kg
11,5Nm = cheie de 20cm x 5 kg si 750 grame
Pt a nu aparea erori trebuie tras cu cantarul perpendicular pe cheie.

Elementar draga Watson !!! :Geek2:
Ultima oară modificat de robokid pe Lun Oct 26, 2009 9:45 pm, modificat 1 dată în total.
robokid
Iti pot arata si tie ...

Mesajde B43XTM pe Lun Oct 26, 2009 9:43 pm

elementar... dar ar fi al naibii de amuzant sa vad in trusa de chei cate un cantar de caciula :lol: :lol: :lol:

si ca tot zici de cantar, sa nu luati de-ala cu contragreutate (tip balanta) ca greutatea merge doar in jos :lol: :mrgreen:
B43XTM
Iti pot arata si tie ...

Mesajde robokid pe Vin Oct 30, 2009 11:46 am

In trusa de scule de acasa e chiar necesar un cantar d'asta :Limboc: .
Se mai foloseste la verificarea strangerii pilitei de la jug ca tot te plangeai matale ca simti ca-ti merge mai usor de cand ai arat santul ala.
Se agata de capatul ghidonului si se verifica rezistenta la rotire a ghidonului(detalii exacte gasiti in manualul de service).

:Salutare:
robokid
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Andy pe Vin Iun 25, 2010 12:55 am

Ptr. cei ce n-are... scula (aflata in discutie... :Limboc: ) va stau la dispozitie prin Bucuresti cu o dinamomentrica (cu spectru suficient ptr. ce are Transalpu' nevoie - 5-130 Nm).
Imagine Imagine
THE POWER OF DREAMS...

Reguli de baza pe acest forum.
Andy
Moderator

Specimen: XL650
Vorba de duh: unde sa nu stau acasa?

Următorul

Înapoi la Roti si frane