lantul....probleme,rezolvari

Moderatori: Andy, manach, B43XTM, Unchiu', Chrisss

lantul....probleme,rezolvari

Mesajde mihai m pe Joi Iun 26, 2008 8:27 pm

vrand-nevrand, tre sa schimb lantul......
pinioanele nu au urme de uzura anormala,dar lantul trancane, trozneste si bufneste,iar in mers face hrrrrrrr--hrrrrrrrr
am vazut si cauza,si aici incep intrebarile. exact la zalele alea unde se imbina lantul, e un joc....vorba aia "jocul din batrani".
cand misc zalele in lungul lantului ,jocul e cam 2-3 mm,(se misca niturile in za).
la capitolul asta nu mai pot mesteri cum am facut la parbriz, bare si alte alea,dupa indelungi cautari am gasit asa:

1.pe louis, lant DID 129 eur + 15% comisionul aducatorului = 148 eur, livrare 5 zile
2.la paula biker shop ,lant REGINA ,140 eur,livrare 16 zile
3.Autonet (divizia moto)(eu lucrez in service auto,ei sunt furnizori super ok ptr piese auto):
DID 600ron (162 eur),livrare 2-4 zile
Rk 505ron (136eur),livrare 2-4 zile
IRIS 445 ron

am dat comanda la Autonet, lant RK ......asta e

intrebari:

era posibil tehnic si practic sa schimb doar zalele alea doua ftt ?
sa fi luat doar lant (la metru) si sa il montez pe pinioanele vechi?
mihai m
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XL600
Vorba de duh: sa se dea numa' cate una...
Kilometraj: 0

Re: lantul....probleme,rezolvari

Mesajde Belbody pe Joi Iun 26, 2008 8:34 pm

505 lei doar lantul??? sau setul cu totul? Mi se pare enorm numai lantul sa coste atat.

E mai bine sa schimbi setul cu totul, cele 2 zale le puteai schimba doar daca aveai exact pentru acelasi model de lant. Din ce am vazut nu se prea potrivesc de la un tip la altul.
http://www.ignitech.cz/english/aindex.htm - Aprinderi electronice (CDI, TCI), regulatoare
Imagine
Belbody
Moderator

Kilometraj: 30000

Mesajde Valentin25de pe Joi Iun 26, 2008 9:03 pm

RK si DID sint f. bune, daca sint X-ring si mai bune, Regina sint de o calitate indoielnica. Lantul se schimba cu tot setul ca sa nu ai uzuri anormale(pinioanele nu sint scumpe si se merita), caliatea lantului se vde din codul de produs de ex: DID X-RINGK 525VM2/118. Daca il tensionezi ca la carte si il cureti si ungi cind trebuieste, atunci 40.000Km nu mai ai treaba cu lantul.
Greselile gramaticale si de ortografie din text sint facute intentionat, asa ca cine le descopera poate sa le pastreze, sa le vinda sau sa le liciteze pe EBAY!
Valentin25de
Merg pe o roata

Specimen: XL650
Vorba de duh: !
Kilometraj: 49000

Mesajde mihai m pe Joi Iun 26, 2008 9:09 pm

pretul e ptr tot setul, lant si pinioane
mihai m
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Belbody pe Joi Iun 26, 2008 9:26 pm

Ok, ma speriasem.
Ai facut o alegere buna, stai linistit, nu se merita sa carpesti lantul vechi.
Ai grija cand iti vine :D 9( kitul) , cum montezi pinionul mic, cel de la motor. Se pune cu partea mai bombata (si scrisul de pe el) in exterior, cu toate ca mai normal pare sa-l pui pe dos. Trust me.
http://www.ignitech.cz/english/aindex.htm - Aprinderi electronice (CDI, TCI), regulatoare
Imagine
Belbody
Moderator

Mesajde mihai m pe Joi Iun 26, 2008 9:39 pm

multumesc de sfaturi, oricum ma duc la un priceput care are sculele alea de presat niturile zalelor

apropo de pozitia pinionului, :idea: tot patitul e priceput....am desfacut zilele trecute pinionul, a vad si eu cam ce e pe acolo, si intr-adevar ,evident si conform Legislatiei Murphy l-am montat la loc invers, ca avea o scobitura in care se potrivea siguranta ( ( :roll: parerea mea).am montat totul la loc, curat,curatat capacul de plastic......si hai in probe...nu fac 1 metru, zgomot mare ...prrrprrrrrprrrr...ma uit...si evident, lantul atingea protectia de plastic. urmarea....defac.prind ceva degete pe la pinion, le scot, montez pinion...liniste...ma rog in afara de zgomotul de lant uzat...
mihai m
Iti pot arata si tie ...

Mesajde scrissti pe Sâm Aug 09, 2008 7:11 pm

Salutare,
as vrea sa va pun o intrebare de baraj.
Cum se regleaza lantul, daca nu am cric central, numai lateral? :)
merci
scrissti
Cred ca stiu ...

Vorba de duh: noi sa fim sanatosi

Mesajde Belbody pe Sâm Aug 09, 2008 11:44 pm

DIn manualul Haynes luat, si din cel original: lantul se regleaza cu motocicleta pusa in cricul lateral. Burta lantului trebuie sa fie de 35-45 mm. Din experienta proprie iti spun, cu cat e mai intins cu atat il uzezi mai repede.
Imagine
Belbody
Moderator

Mesajde scrissti pe Dum Aug 10, 2008 12:06 pm

Multumesc.
scrissti
Cred ca stiu ...

Vorba de duh: noi sa fim sanatosi

Mesajde Korben Dallas pe Lun Aug 11, 2008 10:00 pm

Belbody scrie:DIn manualul Haynes luat, si din cel original: lantul se regleaza cu motocicleta pusa in cricul lateral. Burta lantului trebuie sa fie de 35-45 mm. Din experienta proprie iti spun, cu cat e mai intins cu atat il uzezi mai repede.

Bogdane, nu stiu cum faci, dar iar trebuie sa te contrazic. Noroc ca suntem oameni civilizati si nu ne batem. Nu tare :lol:
Deci lantul TREBUIE sa fie intins. Dar sa nu fie sageata mai mica de 35 mm, atentie, cu cutia de viteze in punctul neutru, altfel te fentezi singur
Daca e mai larg de 45 mm apar şocuri şi jocuri la demaraje şi la frâne de motor, care duc la uzura prematură
Mulţumesc pentru atenţie
Korben Dallas
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XRV750
Vorba de duh: nu te pune cu prostu'

Mesajde Belbody pe Mar Aug 12, 2008 10:12 am

Sa ma contrazic e viata mea. :D Ai mare dreptate cu motorul pe liber.
De fiecare data cand l-am intins la 40mm (masurat) a fost ok. Numai cu mine pe motocicleta. Cand adaug si pasager+bagaje se schimba treaba, se intinde de-l ia naiba. Iti dai seama cum se intinde cand treci peste denivelari si penduleaza bascula sus-jos. Fiind prea strans, se va uza muuult mai repede in astfel de cazuri decat in cele la care faci tu referire. Sper ca se intelege ce zic eu.
Daca il lasi prea strans, si el nu are libertatea necesara sa compenseze absolut in fiecare situatie cursa basculei, se va lasa imediat, in cateva zeci-sute de KM, pentru ca nu are de ales. Apoi, te uiti, vezi ca iar s-a largit si il intinzi iar... si mai mergi cateva sute si observi ca iar s-a lasat (pai ce sa faca saracu?). Si tot asa, intri intr-un cerc vicios prin care cu mana ta si cheia de 13 iti distrugi lantul. Prin aceasta metoda ai sanse mari sa distrugi si canelurile axului pinionului sau chiar rulmentul axului. Ceea ce spui tu, intinderi - destinderi bruste la demaraje-frane de motor se intampla in orice caz, nu ai ce sa faci, asta trebuie sa suporte un lant, e treaba lui.
Nu zic ca e normal sa mergi cu el "balearca", sa tarai cu el de jos, dar cel mai bine e sa fie reglat la limita de sus a tolerantei, adica vreo 45mm sau chiar 50, depinde cat de mult cari cu ea. Si sa nu uitam ca TA nu este vitezana.
Cu stilul acesta lantul meu are aprox.. 6000km, si l-am intins de 2 ori cred, dar de fiecare data ca sa ma aflu in treaba, de fiecare data l-am slabit la loc, martori sunt semnele de pe capul basculei.
Si nu numai eu zic asta, exista o discutie intreaga pe Transalp.org
Imagine
Belbody
Moderator

Mesajde robokid pe Lun Oct 13, 2008 9:54 am

Heelp
Mi-am schimbat lantul si am un carait care vine de la ansamblul pinionului mic. Face ca si cum niturile lantului freaca de ceva,un carait.
Zgomotul a aparut la al doilea reglaj al lantului. Dupa ce am pus lantul nu facea nici un zgomot dar mi s-a parut ca trage putin intr-o parte in mers si avea aproape 5 cm sageata asa ca l-am mai strans putin. Sii surprizaa ... caraie de-mi ingheata sangele.
Chiar daca nu umblasem la pinionul mic la ultimul reglaj am scos aparatoarea de plastic ce protejeaza pinionul din fata sa vad ce freaca, ca de acolo venea zgomotul, scos siguranta, departat pinionul de motor si ... tot caraie. Pinionul DID e diferit putin de cel original dar neinteresant, l-am pus cum trebuie. Lantul nou e mai lat decat cel vecchi dar iar neinteresant, cred.
Am intins lantul mai tare decat normal, l-am lasat mai larg, zgomotul persista. Reglat de 10 mii de ori roata spate (am ajuns sa masor la zecime de milimetru distanta de la ax la capatul basculei(pana atunci masurasem de la sageti pana la capatul basculei) sa nu cumva sa fie defazate pinioanele unul de altul cat de putin). Motocicleta nu trage intro parte cand dau drumul la ghidon in mers.
Mai nou parca are un mic carait si de la pinionul spate.
Nu ma pot gandi decat ca e de la faptul ca cele 2 pinioane nu sunt pe aceeasi linie dar l-am reglat MASURAT SI RASMASURAT.
Sa ma las de mecanica ?
Nu mai inteleg nimic
robokid
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Cand ramurile-mi bat in geam,

Mesajde Korben Dallas pe Lun Oct 13, 2008 10:53 am

verifica daca nu ai pus cumva unul din pinioane invers
Korben Dallas
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XRV750
Vorba de duh: nu te pune cu prostu'

Mesajde robokid pe Lun Oct 13, 2008 1:46 pm

Pinionul spate a ramas cel vechi pt ca nu am reusit sa desfac suruburile.
Asta dupa ce m-am gandit mult si bine daca sa il las sau nu. L-am lasat pt ca arata impecabil. Masurat cu sublerul e identic cu cel nou si arata mai bine :) are o margine cromata ce arata dragutz :).

Pinionul din fata se vede in poza cum l-am montat.
http://img516.imageshack.us/my.php?image=pinioncw2.jpg
robokid
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Cand ramurile-mi bat in geam,

Mesajde Belbody pe Lun Oct 13, 2008 6:15 pm

Pai din cate se vede in poza l-ai montat bine. Partea mai bombata in exterior si cu placuta de prindere pe ea.
Poate din cauza ca lantul e mai lat.. sau poate totusi nu ai aliniat bine cele 2 pinioane.
Imagine
Belbody
Moderator

Următorul

Înapoi la Transmisie