Pozitia pe motor, maini amortite, d-astea

Aici se discută despre orice treabă care nu se încadrează în altă categorie

Moderatori: Andy, manach, B43XTM

Pozitia pe motor, maini amortite, d-astea

Mesajde alexella pe Sâm Iun 04, 2011 12:02 am

Am citit nitel, vad ca nu s-a discutat asta: pozitia pe motor, particullary pe Transalp.

Problem concret: im amortesc degetele, dupa cativa km, si tre sa strang pumnu sau sa scot mana sa o bata vantu. Mentionez ca tin ghidonul doar cu doua degete de la fiecare mana. Restul, stau pe leviere....obicei de la scuter.
Si e naspa, mai ales cand tre sa franez.
O da mer si la un doctor sa ma caut...dar pana atunci...

Alt problem: pana la 100kmh e cum e, dupa care e o vajaiala si o vanzoleala datorita pozitiei verticale de stat in fund... A incercat sa stau mai aplecay da ma simt putin nesigur. A windshield standard, sa-mi pun nul mai mare? Pro/ contra?

Ultimu problem: pozitia laba picior drept, tot timpul incordat in sus, sa nu apas pe frana. Imi vine sa decalez pedala mai spre spate, dar un stiu daca se poate. Poate sa pun o tija de franare mai lunga sau ceva...

In fine, ajunge deocamata. Da mai am :-)
alexella
Cred ca stiu ...

Re: Pozitia pe motor, maini amortite, d-astea

Mesajde Schumy pe Sâm Iun 04, 2011 9:53 am

Mi se pare obositoare pozitia care o adopti pentru mana fiindca e total incomoda si nu ma mir ca iti amortesc degetele. Incearca sa ti ghidonul cu toata mana si sa iti creezi refexul de a pune degetele pe manete doar cand e nevoie.

Pozitia pe enduro si touring in general este una de stat in fund cu spatele destul de drept, deci singura solutie e sa cauti un parbriz mai mare. Uitete la sectiunea accesorii unde este un topic dedicat pentru asa ceva ca sa sti ce sa alegi.

Frana din spate ar trebui sa aiba in principiu un reglat pe tija dintre pedala si pompa.
Schumy
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XL650
Vorba de duh: Apa, paie si bataie
Kilometraj: 37600

Mesajde B43XTM pe Sâm Iun 04, 2011 10:03 am

ce "pasarele" ai si tu :D De obicei daca nu s-a discutat, nu e o problema, nu?

Daca pe transalp pozitia ti se pare incomoda, ia matale si mergi 100km cu un CBR sau chiar CBF si mai vorbim pe urma. Eu deja eram amortit dupa 30km. S-ar putea sa fie mai incomod transalpul daca esti mai mic de inaltime si te chinui sa ajungi la comenzi... Mainile ar trebui sa iti stea flexate, nu drepte, ca nu te rastignesti ca pe chopperele de prost gust :P Ai putea sa mai rotesti un pic de ghidon sa vina mai aproape de tine, cu riscul de a-ti strica rezervorul daca se intampla sa cazi. Tot legat de comenzi, s-ar putea sa te ajute plasticul ala de la Scottoiler la ture mai lungi (de la 200km in sus si numai in afara orasului). Mie mi se pare util pentru ca iti preia greutatea mainii si poti sa o relaxezi cu totul (dar vezi sa n-adormi!)

Vajaiala si vanzoleala e si ea naturala. De-asta ai motociclet. Daca vrei mai liniste iti iei o casca mai buna sau iti pui dopuri in urechi. Daca vrei sa iti schimbi parbrizul urca-te inainte pe alta mobra cu parbriz schimbat si vezi cum te simti. Ca s-ar putea sa fie mai rau si ai dat deja banii pe el.

Cat despre pedala de frana... poti sa o rotesti mai sus/mai jos pe axul ei (parca) daca simti nevoia. Eu personal nu am umblat la ea, e relativ orizontala, dar tin varful piciorului sub ea. Adica asa mi se pare natural, mai ales ca nu prea folosesti frana spate. Iar cand o folosesti ai timp sa iti muti varful piciorului din timp, ca nu e frana de urgenta. Nu tre sa umbli la nici o tija.
B43XTM
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XL600
Kilometraj: 0

Mesajde asilindean pe Sâm Iun 04, 2011 2:56 pm

Salut,

nu umblala reglajul tijei de la frana spate!!!! aia regleaza pistonul :D S-a ami scris pe aici, e un post de al lui Unchiu'

Eu am coborat pedala franei, asta se face prin scoaterea pedalei cu tot cu ax din suport si se muta un pic mai jos.
Adrian
asilindean@yahoo.com

Oh, the wind, the wind is blowing,
Through the graves the wind is blowing,
Freedom soon will come;
Then well come from the shadows.
asilindean
Iti pot arata si tie ...

Kilometraj: 45000

Mesajde dmflorin pe Dum Iun 05, 2011 1:23 am

Salut,

Aici e un topic intreg despre parbrize.

http://www.transalp.ro/forum/parbriz-windshield-de-calitate-t22.html

Inarmeaza-te cu rabdare, e lunga povestea. Si concluziile ar fi ca nu exista parbrizul ideal.
Eu am un parbriz inalt MRA Touring si totusi la 80 km/h deja nu mai aud prea multe in jur. Acum si eu sunt cam lung.
Dar parbrizul ar fi ultima mea problema acum. Ma aflu acum intr-o calatorie prin Irlanda. Aici vantul e nelipsit la drum. Si vantul asta e tare nesuferit, loveste in rafale puternice care isi schimba mereu directia. Este efectiv o tranta. Am avut momente cand m-au lasat nervii si am inceput sa urlu in casca "hooo, dar mai opreste-te ma" :))
dmflorin
Cred ca stiu ...

Kilometraj: 9000

Mesajde alexella pe Dum Iun 05, 2011 8:26 am

In primul rand, multzam la toti de vorbe. Caut cat pot pe forum inainte sa intreb ceva, uneori imi scapa...scuze de overposting.

Pasarele ne pasarele, ie reale, ca n-am timp de imaginare. Chiar imi aortesc. La dreapta am crezut c-o fi de la....sau de la 12ore de maus pe zi... Dar cand am vazut si la stanga...mmmm. Ok, incerc sa fiu mai atent cum tin mainile si sa schimb pozitia, observand daca e vre-o schimbare.

Degetele cracanate pe frana le am de la o cazatura si de la prea multi km in oras, printre pietoni si alte obstacole. Asta a fost metoda mea de a reduce timpul de reactie la minim. S-ar putea sa fie gresit, eventual imi caut manete mai putin departate de ghidon. Ca nu am palme masura 45 :-)

Iar la frana de picior la fel, am observat ca mi-e comod cu talpa SUB frana...da asa ceva nu se face...

Remarca, pentru cunoasterea problemei: conduc moto de 3-4 ani, am 11.000km facuti 98% in oras cu un scuter de 125cmc si....nici 1000km cu transalpu'. Scuze daca unele intrebari sunt ... prea naive..

Roger that, bun sfatu cu testatul parbrizului. Am sa caut sa calaresc una cu parbriz inalt, ca poate e doar wishfull thinking. Iar daca vreau mai multa liniste, e de ajuns sa merg mai incet, nu? Hm...

Ma gandeam, cum sunt microfoanele acelea pufoase care nu lasa sa se auda pic de vant, oare de ce n-au facut casti imblanite pe exterior? Desi, cum zicea cineva, daca nu s-a discutat, poate nu e o problema
alexella
Cred ca stiu ...

Mesajde ivanp pe Dum Iun 05, 2011 11:43 am

alexella scrie:Pasarele ne pasarele, ie reale, ca n-am timp de imaginare. Chiar imi aortesc. La dreapta am crezut c-o fi de la....sau de la 12ore de maus pe zi... Dar cand am vazut si la stanga...mmmm. Ok, incerc sa fiu mai atent cum tin mainile si sa schimb pozitia, observand daca e vre-o schimbare.

Degetele cracanate pe frana le am de la o cazatura si de la prea multi km in oras, printre pietoni si alte obstacole. Asta a fost metoda mea de a reduce timpul de reactie la minim. S-ar putea sa fie gresit, eventual imi caut manete mai putin departate de ghidon. Ca nu am palme masura 45 :-)

Iar la frana de picior la fel, am observat ca mi-e comod cu talpa SUB frana...da asa ceva nu se face...

Salut,
Si eu tin doua degete pe frana tot timpul - oras sau afara si ma simt mai in siguranta asa. Inotdeauna mi-am reglat si ambreiaj si frana cat mai aproape de ghidon ca sa nu fie nevoie sa ma intind dupa manete. N-am treaba cu amortzitul chiar si dupa drumuri de 3-400 km deci s-ar putea sa fie o chestie medicala sau doar asa esti tu si atunci poate iti cauti inaltatoare sau alte chestii.

Numai bine,
Paul
De vanzare statie mobila CB Intek HS520+antena Sunker CB108 - 120 eu
De vanzare scut Touratech - 130 eu
De vanzare sa joasa pt XL650 >2000 - 120 eu
ivanp
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Ninja ... nu-i ca-n filme!!!
Kilometraj: 40000

Mesajde alexella pe Joi Mar 22, 2012 10:56 pm

Update:

- da , probabil sa am o problema medicala,cu amortzeala. Am mai patzit-o si ... Fara motor.
- m-a lamurit cineva ca maneta de frana era stramba (prea curbata) si o indrept/ schimb. Nu renunt la 2degete pe frana
- da, am schimbat pozitia pedalei de frana, putin mai sus, acum. Ok

Multzam de vorbe
alexella
Cred ca stiu ...

Mesajde robert pe Vin Mar 23, 2012 12:04 am

Nu sunt vreun veteran, dar am citit mult, m-am uitat la tutoriale ( ca doar pentru asta sunt facute ) si am aplicat sa vad cum ma simt.
Cand iti cumperi cal cum faci, iti reglezi saua, scaritele si haturile ( nu stiu cum e cand iti cumperi cal, nu am fost niciodata la echitatie, dar ma gandesc ca asa ar trebui sa fie, nu? ).

Asadar regleazati coarnele, comezile in cazul in care ai renuntat la bolturile alea de plastic care se fixeaza in ghidon si manetele. Trebuie sa ajungi cu usurinta la manete. Daca mana ta dreapta dreapta este tensionata inseamna ca ai maneta cam departe de ghidon. Eu in oras merg cu doua degete ( stangi ) pe ambreiaj ( TA-ul nu se poate lauda cu o cutie foarte elastica si te cam obliga sa mesteci in cutie, o placere de altfel ) si doua degete ( drepte ) pe frana, in oras este foarte important sa ai comenzile la INDEMANA.

La pedala de frana nu poti sa ii ajustezi pozitia, mai sus sau mai jos, ii ajusteszi puterea de franare, nu trebuie sa ai o frana foarte fina, cum este la masina nu ai avea de ce. Fiindca oricum nu este recomandat sa blochezi roata spate ar fi de preferat sa ajustezi frana astfel incat sa apesi cu incredere ca sa ti se blocheze roata, ci nu din greseala in consecinta daca o sa atingi frana nu o sa ai probleme, desi sa stii ca e mai simpla varianta cu picioru sub frana caci pentru a frana nu trebuie sa ridici piciorul din scarita.

Cu timpul o sa capeti si siguranta si nu o sa te mai simti nesigur daca stai mai aplecat.
Vanzoleala este fireasca, cu cat o sa mergi mai mult cu atat o sa te vanzolesti mai putin.
Citeste link-ul cu parbrize, o sa gasesti detalii despre confortul pe care il ofera un parbriz inalt in functie de inaltimea pe care o ai. Fiindca daca ai peste 1.80m este posibil sa nu rezolvi nimic cu un parbriz inalt.
Pozitia pe motocicleta este: spatele drept, bratele usor indoite, cam ca aici: http://cycle-ergo.com/
Poate ti-am fost de folos, sau poate nu, cert este ca am incercat.
robert
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Korben Dallas pe Vin Mar 23, 2012 12:17 am

Si eu am avut aceeasi problema, e din cauza pozitiei pe Transalp SI din cauze medicale
Am trecut la Africana, pozitia e usor mai dreapta, dar problema a revenit, cu forme mai usoare
Cum am rezolvat eu amorteala: am inaltat ghidonul cu inaltatoare de 35 mm de la Louis) si am pus acele capete de ghidon care amortizeaza vibratiile
Imbunatatirea a fost notabila, am facut chiar si 800 km intr-o zi in Romania
In afara de oboseala inevitabila, a fost OK
Korben Dallas
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XRV750
Vorba de duh: nu te pune cu prostu'

Mesajde mihai m pe Vin Mar 23, 2012 10:28 pm

salut

mai verifica sa nu ai manusile prea stranse si sa preseze pe vene . e verificata !!

sau incearca sa rotesti manetele (ambreiaj si frana) in jos un pic ,astfel incat sa vina cumva in linie dreapta cu linia bratelor (sa nu tii articulatia mainii rasucita in sus)
mihai m
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: sa se dea numa' cate una...

Mesajde Dane_Bad pe Sâm Mar 24, 2012 7:56 pm

Cam tarziu raspund: pune-ti capete de ghidon cat mai grele, absorb vibratiile si nu o sa-ti mai amorteasca mainile :ride
Dane_Bad
Merg pe o roata

Vorba de duh: Life's Good :)
Kilometraj: 20000

Mesajde alexella pe Dum Mar 25, 2012 12:32 am

Multzam fain domnilor.
Am retinut sii o as fac/ verific urmatoarele:
- indrept/ Indoi maneta Frana pt ca prea departata de Ghidon
- am sa verific unghiul manetelor fata de frana, am inteles ideea
- am sa caut manusi mai largi pe incheietura ( am omis posibilitatea amortirii datorita manusilor stranse...)

Intrebare: ce-i aia "capete de ghidon"? Manerele de cauciuc?
Hm...mai grele...nu stiu unde gasesc mai grele. Am vazut ca arata cam la fel toate....

Toate bune
alexella
Cred ca stiu ...

Mesajde vrajitoru pe Dum Mar 25, 2012 1:37 am

uite ce sunt alea.... http://www.motovip.ro/produse/Capete%20 ... i_1441.htm

se pun in continuarea mansoanelor in interiorul tevii de la ghidon
vrajitoru
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Benzina s-avem...

Mesajde Dane_Bad pe Dum Mar 25, 2012 9:40 am

vrajitoru scrie:uite ce sunt alea.... http://www.motovip.ro/produse/Capete%20 ... i_1441.htm

se pun in continuarea mansoanelor in interiorul tevii de la ghidon

Astea sunt prea usoare, au 60grame, nu prea au efect, ale mele au 300 g fiecare
Uite ceva de genu http://www.louis.de/_307f7e554d9225e5667656ecba2cff3129/index.php?topic=artnr_gr&article_context=detail&grwgr=460&wgr=341&list_total=40&anzeige=0&page=0&artnr_gr=10005350
Pt o pozitie mai dreapta in sea poti aduce putin mai inspre tine ghidonul si nu te mai doare nici spatele si nu mai stai nici cu mainile prea intinse
Bafta :beer
Dane_Bad
Merg pe o roata

Vorba de duh: Life's Good :)
Kilometraj: 20000

Următorul

Înapoi la Discuţii generale