50/50 este deja un compromis la amestecul antigel apa... si nu sa ajuns la raportul asta din greseala
Pentru iarna daca te uiti mai jos ai sa vezi la cat ingheata amestecul etilenglicol - apa
100% Antigel ... nu ofera protectia la inghet optima ...este chiar invers e jale la -12C ingheata ...
100% Apa ... iara e jale la 0 C ai probleme.
Deci in caz de protectie la inghet 60% antigel - 40 % apa ar fi protectia optima.

In caz de vara etilenglicolul va creste temperatura de fierbere a apei 50/50 = 107 C ... 60 ( apa ) /40% antigel = 104 C ( vezi mai jos )
%Etilenglicol..........................
Temperatura de fierbere a amestecului0................................... 100
10................................. 102
20 ................................. 102
30 ................................. 104
40 ................................. 104
50 ................................. 107
60 ................................. 110
70 ................................. 116
80 ................................. 124
90 ................................. 140
100 ................................. 197
100% Etilenglicol ... nu ai nevoie de 197 C ...si in plus antigel este si un pic mai vascos nu mult dare este deci si putin mai greu de pompat.
100% Apa ... nu iti ofera protectia necesara la fierbere acea"perna de vapori" se va forma in zonele foarte fierbinti si se va comporta ca un izolator transferul de caldura nu se poate efectua.
Mai apare o proprietate a celor doua lichide in discutie "caldura specifica" adica o marime care iti zice decat caldura ai tu nevoie ca sa cresti temperatura cu 1 grad C la o cantitate fixa din acel lichid 1gram/kilogram/litri /ml..bla bla depinde in ce vrei sa te exprimi.
In cazul unui sistem de racire se doreste un lichid cu acesta marime cat mai mare ...adica sa pot eu sa "bag" multa caldura( a motorului ) in acest lichid el sa o preia dar sa nu ii cresca temperatura asa de repede...si sa o transporte la radiatoare DACA acesta valoare este mica...tu oricum trebe sa scoti acea caldura din zona cilindrilor fara ca agentul tau de racire sa ajung la temperatura de fierbere...unde pierzi foarte mult daca apar vapori la transferul caldurii... nu ai decat o solutie mai mult lichid ...debit mai mare in unitatea de timp ca agentul de racire sa nu aibe timp sa ajung la fierbere...asta insemna pompa cu debit mai mare .
100% Antigel acesta valoare este 2200 J/g *C
100% Apa acesta valoare este 4186 J/g*C
Ok si ce optiuni am ...???Pai exista o zona optima de la 40% APA - 60 % Etilenglicol la 60% APA - 40 % Etilenglicol.
Pentru vara 60% Apa - 40% Antigel DAR temperatura de fierbere e 104C ( 107 C la 50/50 ) ... dar va trebui sa il schimbi iarna ca la - 20C risti sa inghete... si tu cum presupun ca nu vrei sa schimbi antigelul la fiecare sezon vara/iarna...vrei ceva sa il bagi acolo si 2 ani sa nu te uiti la el ...cred ca ai vrea sa acoperi o plaja mai mare in zona negativa de temperaturi 50/50 >>> -35C...destul de rar la noi ...si invers 40% APA- 60 % Etilenglicol ai probleme vara de racire.
Compromisul ideal tot undeva 50/50 este acuma daca vrei sa faci farmacie la poate 5%~10% in functie de sezon...mai mult de complici si nu cred ca cineva vrea sa faca 4 schimburi( vara -iarna vara-iarna) pentru 2 ani cand unul e de ajuns...si asta pentru CE?...
Si mai ceva...etilenglicol are si proprietati anticorozive...deci vrei cat mai mult prin sistem ...da nu prea mult sa iti compromita vara racirea...si nici prea putin sa nu iti asigure acesta protectie sa iti gasesti lichidul ruginiu dupa un sezon...iara nu ai facut nimic...urmeaza un termostat blocat...
De proprietatile etilenglicolului de lubrefiere nu zic nimic ca imi suna a mit ...
Na...de asta bag eu 50/50 si nu consider ca e gresit deloc...