Motocicleta era un Transalp 1999 echipat aproape complet (exceptie facand doar crash barurile, un parbriz inalt si poate un top case mai spatios.....)
Pe ultimele 2 le am cumparat din diverse surse online ce nu merita amintite in primul rand pentru faptul ca au fost niste sanse ca in mod sigur nu se repeta de 2 ori. Ce este insa de mentionat aici sunt crash barurile. Pentru o suma ce poate ajunge cat jumatate din valoarea de cost a unor crash uri luis, HB sau givi am facut altele custom care dupa parerea mea dau mai bine ca oricare dintre cele amintite....Facute la Cluj la Heavy Duties cu prinderi mult superioare GIVI spre ex pot spune ca sunt pe deplin multumit.....
Ca prima idee - Crash baruri la jumatate din pretul unui rand de la louis alegeti varianta asta. Nu sunt prieten cu mai sus mentionatii, nu am nimic de castigat....doar voi poate...
Cu toate astea cumparate am intrat in iarna. Motorul mergea perfect....insa piticii isi spun cuvantul si incep demontarea completa a motorui in vederea verificarilor. S-a purces la:
- reglarea culbutorilor. Motorul suna bine insa am vrut sa fiu sigur de ce este acolo. Ca sfat pentru cei care fac reglajul pe viitor. Se poate si fara a demonta multe...dar ca sfat faceti asta iarna cand nu mergeti cu motorul ....desfaceti musai radiatorul dreapta dp cadru ca sa aveti spatiu si mai ales pentru tachetii de admisii cilindru fata si spate...dati jos bancul de carburatoare.....Cred ca doar asa se poate face o reglare calumea...pozitia de lucru e f incomoda acolo. (E doar parererea mea) Tot cu ocazia asta puteti constata si dc sufla cumva supapele de admisie - caz in care admisia (aici ma refer la zona metalica a motoruli catre supapele de admisie )va fii de o culoare brun maron. Daca are cumva luciu metalic supapele tin bine.....
Ca si constatare aici, desi credeam ca totul e in regula aproape toti culbutorii erau mai stransi decat trebuiau.....deci de cele mai multe ori cand deja suna rau poate e prea tarziu.
Cred ca per total am muncit la chestia asta vreo 4 ore.
- schimbare bujii....dc tot ati lucrat pe la supape bujiile sunt o treaba simpla de schimbat. Aici nu e f mult de spus dar...ca idee NGK DPR8EA9 vin din fabrica cu distanta intre electrod si baza de 0.8 deci se incadreaza in recomandarea Honda...Asadar nu e nevoie de lera....le puteti pune direct.
Intre NGK si Denso recomand NGK din ce am vazut la mine merg mai fain astea....poate fii doar o parere subiectiva...insa le am testat pe ambele....Tot ca idee nu vad rostul la Iridium....nu detaliez aici dc ca e mult de sciris si prefer sa o discutam in alta parte....
- schimbare antigel.....Am ales sa fac si asta pentru a stii ca am schimbat tot ce misca prin motor. La intrebarea ce antigel, pt mine raspunsul a fost simplu: HEPU standard G12. Este un antigel german folosit in echiparea OEM de mai marii nemti (BMW VW si Merc) in motoarele loc care mai toate sunt de AL acum. Asadar nu cautati antigel specific moto, de departe e tot ce se poate mai bun pt motocicleta voastra asta. Este un antigel ce fara de restul de schimba la 5 ani pt ca este organic, iar dc se contamineaza cu alt antigel sau ceva e in neregula isi schimba culoarea din roz in maron parca! Pretul pt 1.5 este de doar 25 ron, si este concentrat...deci cu apa distilata aveti cat pt 2 motoare.
- ajuns la antigel am facut si o schimbare de termostat pt ca tot eram acolo. La recomandarea cuiva dp acest forum am ales sa cumpar un termostat original GM de Chevi Spark fiind identic cu cel de Transalp....si asa a fost....sunt identice....1 la 1....fara nici cea mai mica discutie...aceleasi temperaturi de deschidere, dimensiuni.....efectiv aceiasi chestie. Consider ca pt 20 lei cat este unul la o schimbare de antigel poti face si schimbarea termostatului.
- spalat radiatoarele. Am ales sa dau si radiatoarele jos sa le spal doar pt ca si asa desfacusem juma' de motor. Sunt usor de dat jos si spalat pe interior....pe exterior insa ceva mai greu. Ca idee....puse in lighean cu apa calda si lasate peste noapte la inmuiat... A 2a zii cu jet de la chiuveta usor cand pe o parte cand pe alta...si va iesii toata mizeria...veti fi uimiti de rezultat....migalos dar merita. Ca sfat...desi nu stiu dc e de la un om realist sau un manianc...dupa o spalare interioara a radiatoarelor cu apa normala faceti vreo 2 clatiri cu apa distilata...just to be on the safe side.....poate apa de la robinet e prea dura si ramane ceva prin ele....
Completarea cu antigel si aerisirea se face ca la carte...
Las momentan atat...insa am sa mai continui ziele astea cu alte chestii ce ar putea fi utile. Pana atunci cateva poze cu cum era motorul la inceput...si cum a ajuns asta iarna....Cum e acum inca nu am ...ca am fost prea ocupat sa il calaresc

News