Reparatii carene ...

Postaţi aici problemele întâmpinate

Moderatori: Andy, manach, B43XTM, Unchiu', Chrisss

Reparatii carene ...

Mesajde ivanp pe Mar Iun 29, 2010 9:58 pm

Salut,

Materiale:
- letcon - eu am folosit unul de 30W din ala penal - ar fi prins mai bine unul mai puternic si in varf ca o surubelnita (din aia mai lata)
- bete negre ABS 20cm - se gasesc in practiker la raionul cu din astea de lipit - 350C temperatura de topire.
- plasa metalica subrire - ca sa il citez pe Chrisss - plasa de la "din aia cu care se strecoara macaroanele" adica sita.
Procedura nu e complicata si e intuitiva si combinatia de mai sus: letcon+ABS+plasa-metalica eu zic ca in cazurile carenelor crapate isi face treaba bine.
Chrisss se lauda ca refacuse pinul acela de la o carena care se infige in rezervor.

Chrisss, ai cuvantul (prompterul)!

Stima.
De vanzare statie mobila CB Intek HS520+antena Sunker CB108 - 120 eu
De vanzare scut Touratech - 130 eu
De vanzare sa joasa pt XL650 >2000 - 120 eu
ivanp
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XL650
Vorba de duh: Ninja ... nu-i ca-n filme!!!
Kilometraj: 40000

Re: Reparatii carene ...

Mesajde manach pe Mie Iun 30, 2010 9:24 am

alta varianta:
set de raparatie cu fibra de sticla. 39 lei. dupa ce am reparat mare parte din carene mi-a ramas de reparat si o bara de masina.
se curata pe interior cu smirghel, cu diluant, se poate si lipi cu letcom
se da cu rasina, se aseaza petecul de fibre, se da iar cu rasina.
pe exterior se repara cu chit.

rezistenta e beton si daca ai rabdare la partea cu chit, nu se stie ca a fost sparta vreodata (din exterior)
manach
Moderator

Specimen: XL600
Kilometraj: 0

Mesajde ivanp pe Mie Iun 30, 2010 9:27 am

Salut,
Pah zi-ne bre de unde kit cu rasina ...

Stima,
Paul

manach scrie:alta varianta:
set de raparatie cu fibra de sticla. 39 lei. dupa ce am reparat mare parte din carene mi-a ramas de reparat si o bara de masina.
se curata pe interior cu smirghel, cu diluant, se poate si lipi cu letcom
se da cu rasina, se aseaza petecul de fibre, se da iar cu rasina.
pe exterior se repara cu chit.

rezistenta e beton si daca ai rabdare la partea cu chit, nu se stie ca a fost sparta vreodata (din exterior)
ivanp
Iti pot arata si tie ...

Mesajde manach pe Mie Iun 30, 2010 11:26 am

de la piese auto sau de la magazine de vopsele. intra la categoria chituri. lipitura e puternica, dar flexibila. pe langa reparatii eu am foslosit chestia asta si ca sa fac un nou rand de "buze" cu care am prins plase noi la aerisiri. (dupa ce le-am lipit am aflat ca transalpul nu are plasa decat pe dreapta...macar arata frumos!)
contine o conserva cu rasina, cam 0.4-0.5mp de tesatura din fibre, intaritor, pahar, pensula, batz de mestecat

nu uitati sa spalati pensula inainte sa se intareasca rasina! eu am uitat...
manach
Moderator

Mesajde Chrisss pe Mie Iun 30, 2010 1:14 pm

Imi dai de lucru Paul ... :lol: ...

Ledcon /Pistol de 30 W e prea slab te chinui cu el ...incerc ala 100 W eu asta am pe acasa si merge bine...

In legatura cu fibra si chituri ma nu stiu poate sunt eu mai ghinionist ...da la prima iesire pe offroad de la vibratii au puscat una cate una tot ce a fost facut de la carena/urechi ...nimic nu a tinut, poate nu la prima iesire toate dar sau dus toate pe rand...metoda asta cu plasa vad ca tine la tavaleala...

Materiale necesare...

1.Pistol /Ledcon 100 W... aveti nevoie de 350 ~ 400 C

2.Baghete de ABS cum zicea si Paul se gasesc in Practiker un plic dinala ajunge mult si bine...

3.Plasa de inox ... da mai de pe sita de macaroane am luat-o :big2: ...sa aiba ochiuri cam de 1,5mmx1,5mm...tot la Practiker la raionu cu chestii pt bucatarie ...site dinalea mari.

4.Un cleste pt taiat plasa... merge super fain cu un Dremel care aveti .

5.Smirglu de diferite granulatii si un set de pile dinalea mici

Mod de lucru ...

1. Se curata zona care urmeaza a fi "sudata" ( ca asta facem defapt ) ...se inlatura resturi de chit/ fibra de sticla / vopsea...usor cu rabdare cureti pana cand ramane numai palsticul deoparte si cealalta a fisuri/rupturi cu circa 20 mm pe o parte si alta a zonei ...cu smirglu cu pila cu Dremelu' cu ce vreti voi numa curat sa fie...

2. Se ia plasa de inox si se taie intro forma ca sa acopere fisura la fel de o parte si de alta cu circa 15mm pe o parte si alta a zonei ( da putin mai mica decat ati curatat ca sa nu contaminati zona cu vopsea sau alte mizerii )

3. Prima faza daca e fisura...se face un canal mai mare de lungul fisurii...am folosit freza de la Dremel merge foarte fain ...daca nu aveti merge si cu pistolul incalzit sa "sapati" putin...sanfrenare...

4. Cu pistolul de lipit se topeste frumos DOAR parte din carena fara material de ados si se inchide fisura de la baza canalului care tocmai ati facuto.

5.Se ia o bagheta de ABS si topind reciproc si carena si bagheta se umple canalul facut "amestecand" in acelas timp plasticul din carena cu cel din bagheta ( usor de vazut bagheta neagra- carena alba )

6.Se ia plasa taiata si se pune PESTE zona cu fisura/ruptura...si se incepe imprimarea ei in carena ...pur si simplu apesi pe ea cu pistolul cald se imprima in carena se baga cam 0,5 mm efectiv IN carena cu grija sa nu ajungeti dincolo :))... sau sa afectati termic partea cealalta.

7. Se ia din nou bagheta de ABS si peste zona unde ati imprimat plasa se mai da un strat...pas cu pas cu rabdare...merge relativ repede ...cum plasa a fost imprimata prin gaurile ei au iesit fire mici in acesta faza retopiti aceste firicele + mai adaugati din bagheta putin.
Daca sunteti pretentiosi finisati cu smirglu sau cu ce doriti pe partea din interiorul carenei.

8.Pe partea din fata a carenei ( cea care se vede ) ...se curata si doar se adauga cu bagheta si pistolul de lipit...se finiseaza cu smirglu foarte usor...dupa care vopsiti daca doriti( kit daca considerati ca este necesar..."grund" dinala special de plastic si vopsea "

Am refacut bucati intregi de carena ...locul unde sta semnalizarea la mine era complet rupta si nu aveam bucatile...am facut cum scrie mai sus...am taiat forma din plasa de inox si dupa am pus pe ea cu pistol material din bagheta...la final remodelat cu smirglu/pila/dremel.

Refacut urechi tot de la carena ...urechile de la carenele laterale unde vin prinse cu srub de carena din fata...inca tine...in prealabil facut cu fibra + armatura tot din fibra dinaia care se pune peste fisuri la ziduri in constructii sau rupt.

Refacut acei "tumburusi" de la carene care intra in acele cerculete de cauciuc...originale sau rupt sau erau lipsa complet ...incercat super glue/poxipol /bizon( foarte bun dar nu aici ...) ...au tinut o perioada dar sau rupt...

Poze cand ajung acasa...
Chrisss
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: un fleac...m-au ciuruit..
Kilometraj: 41000

Mesajde Chrisss pe Mie Iun 30, 2010 9:23 pm

Topicul e rezultatul unei intalniri in trafic cu Paul ... si din vorba in vorba ..."aratami chestia aia de presiune" am ajuns la "cum iti repari carenele"...Paul cerandu-mi sa pun niste poze pe forum...i-am spus ca nu prea am timp ...dar acuma ca ma lovit cu "Andreea ai legatura " eu cu..."vezi ma ca se futu' microfonu asta" ...asta am gasit pe Pc .Pozele sunt de asta iarna cand bibilean prin casa chestii de pe la motor...inca nu a cedat nimic spre deosebire de alte incercari .E putin mai migaloasa treaba dar merita.

Cred ca sunt destul de sugestive ca sa se inteleaga ce si cum se poate face...de la o ureche am gasit mai multe poze le-am pus cat de cat intro ordine sa aiba un sens cam cum se face.

Ciao :Salutare:

DSC01677.JPG
Sudat si tras cu patentul sa rupt in materialul de baza ...dupa cum se vede, bucata este urechea de la carena care acopera bateria a fost refacuta tine si acuma...

DSC01717.JPG
"Tumburus de care vorbeam mai sus ...mai am unu facut de jos de la carena complet dar nu am poza cu el

DSC01749.JPG
Rezultat...

DSC01750.JPG
Rezultat...

DSC01712.JPG
Alta reparatie...

DSC01732.JPG
Una din incercari cu alte variante... nu a tinut dupa cum se vede

DSC01734.JPG
Nu a tinut...

DSC01740.JPG
Ureche rupta complet...

DSC01741.JPG
Ureche vedere interior... plus se vad si alte incercari care nu au tinut...

DSC01744.JPG
Pregatire pe partea din interior la ureche...

DSC01760.JPG
Plasa de inox inglobata in carena in partea din interior

DSC01762.JPG
Ureche la interior la gata... nu am insistat cu finisatu nu ma deranjeaza asa oricum nu se vede.

DSC01764.JPG
Ureche partea din exterior la gata

DSC01730.JPG
Bucata care lipseste e refacuta complet ...poza de final nu o gasesc... :(

DSC01767.JPG
Alta reparatie...
Chrisss
Iti pot arata si tie ...

Mesajde ivanp pe Mie Iun 30, 2010 10:12 pm

"Andreea, multumim!".
Vezi ce ti se intampla daca umbli fleandra prin oras?
Pe bune acum ... eu unul multumesc mult pt. detaliere. Eu pana acum ma chinuiam cu poxipol care tinea cat tinea si la un moment dat crapa de la vibratii/socuri.
Data viitoare ne oprim si la un ceai sa imi povestesti cu ce te mai ocupi prin garaj. :D.
PS1. Fumul ala ce iese din plastic cat lucrezi e al dracului de toxic. Avantaj daca lucrezi in casa ... nu mai ai tzantzari o luna.
PS2. Ce drac e ala dremel?

Stima,
Paul
ivanp
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Chrisss pe Mie Iun 30, 2010 10:24 pm

1.Ai incalzit prea tare de aia iese fum :) iese dar nu atata...ideal ar fi o statie de lipit termostata da nu am "jucarie" dinasta...ideal este sa il incalzesti la o temperatura cat sa devina vascos 400 C pe acolo si sa nu il arzi...atunci iese fum.

2.Poxipol si tot felul de chestii Bison sunt foarte bune dar nu aici ...

3.Dremel

Chrisss
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Andy pe Mie Iun 30, 2010 11:10 pm

Iata-ma si-n rolul raspandacului: metoda de lipit carene
Imagine Imagine
THE POWER OF DREAMS...

Reguli de baza pe acest forum.
Andy
Moderator

Vorba de duh: unde sa nu stau acasa?

Mesajde B43XTM pe Mie Iun 30, 2010 11:14 pm

Bravo, bravo, bravo! :Dejtu2:

Frumos lucrat, asa as fi facut si eu! Ah, pardon, asa am facut si eu:P
Pe de alta parte am aflat acum si de betele ABS :Dejtu2: Ar fi fost utile la facut urechile de sus. Eu le-am facut din niste urechi de la o alta carena, si le-am "cusut" o saiba pe dedesubt.

Ţâmburuşele de prindere eu le-am facut un pic altfel (la mine erau piedute, nu doar rupte): Am armat soclul cu poxilina, am dat gaura in varf si am infiletat in soclul cu poxilina un surub pe masura, si apoi am rotunjit capul surubului tot cu poxilina si apoi frezat dupa gust si marime cu Dremelul. Din fericire rezista, din pacate am gresit un pic unghiul si sta carena tensionata...

PS: Bun Dremelu'... faci treaba buna cu el, si plasa e de exceptie.
B43XTM
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Chrisss pe Mie Iun 30, 2010 11:39 pm

Si mai gasesti si aici ...am mai scris despre asta de cel putin 3 ori de aia nu avea rost sa ma repet...pozele le pregatisem pt un topic de genu asta dar tot "las ca maine las ca maine" :lol: ...mai cauta pe la search pe acolo ...am mai aberat si pe forumul ala cand aveam timp la lucru ...

http://www.motociclism.ro/forum/index.php?showtopic=446203&hl=reparatii%20carene&st=0

@Alex misto blog ... vad ca ai scris si de faza cu baghetele la scoatere rezervorului...alte aventuri si acolo :big2: ...pff tre sa caut pozele cum am scos de la un Sv rezervorul dupa o busitura sanatoasa rau...3 oameni CU RANGAAAAA( 2 defapt erau barne de lemn groase pt contre si o ranga la propriu printro caraba ..si dai si trage...) am tras si rahatul ala de lipici debea debea sia dat drumu...intrunul din locuri am SMULS cu tot vopseau cam cat palma si nu a cedat ...incredibila aderenta are...ce am gasit acolo...secretul e multe multe gauri prin care sa iasa lipiciul si foma care o are cu ce tragi ...am facut discuri si dreptunghiuri de diferite marimi...super fain merge...dar asta e alt topic cred :big2:
Chrisss
Iti pot arata si tie ...

Mesajde ivanp pe Joi Iul 01, 2010 1:17 am

Chrisss scrie:... gauri prin care sa iasa lipiciul si foma care o are cu ce tragi ...am facut discuri si dreptunghiuri de diferite marimi...super fain merge...dar asta e alt topic cred :big2:

:)) ... de faza asta uitasem ... cel putin de aia e bine sa fie scris. astepti sa il deschid eu?
stima,
paul
ivanp
Iti pot arata si tie ...

Mesajde ivanp pe Mie Iul 07, 2010 10:09 am

Chrisss scrie:1.Ai incalzit prea tare de aia iese fum :) iese dar nu atata...ideal ar fi o statie de lipit termostata da nu am "jucarie" dinasta...ideal este sa il incalzesti la o temperatura cat sa devina vascos 400 C pe acolo si sa nu il arzi...atunci iese fum.

2.Poxipol si tot felul de chestii Bison sunt foarte bune dar nu aici ...

3.Dremel

Ai avut dreptate ...
1. am folosit aseara un pistol din ala de lipit la care poti sa ii setezi temperatura (wioler?) si nu a mai iesit asa mult fum :D
3. Dremel ar fi fost de baza ... cu pila si shmirglu ia timp si la chestii de finete (urechi, etc) te chinui. m-am uitat in practiker ... scump ca dracu' da' poate gasim o sursa accesibila.

PS ... as propune topicul asta la topicul anului ... insa poate o sa fie concurat de cel cu desfundat rezervoare si mai bine mai astept.

stima,
paul
ivanp
Iti pot arata si tie ...

Mesajde ivanp pe Joi Iul 08, 2010 3:36 pm

... aripa fata, cel putin la xl 650 e din alt material decat ABS ... parca scria pe ea ceva CC.
E mai dur materialul, parca are o culoare mai gri foarte inchis si se amesteca mai greu cu materialul din bagheta de ABS. Merge si cu sita+ABS insa ia mai mult timp.
Ce fras e CC? Gasim baghete si de CC?

Stima,
Paul
ivanp
Iti pot arata si tie ...

Mesajde Chrisss pe Vin Iul 09, 2010 9:27 am

ivanp scrie:... aripa fata, cel putin la xl 650 e din alt material decat ABS ... parca scria pe ea ceva CC.
E mai dur materialul, parca are o culoare mai gri foarte inchis si se amesteca mai greu cu materialul din bagheta de ABS. Merge si cu sita+ABS insa ia mai mult timp.
Ce fras e CC? Gasim baghete si de CC?

Stima,
Paul

Plasticele se sudeaza DOAR cu acelas tip de material :) ABS cu ABS ...nu stiu din ce e aripa nu am umblat la ea... nu am nici catalogul cu notatii la plastice langa mine ...dar o sa ma uit :P... ATENTIE EXISTA SI PALSTICE CARE NU SE POT SUDA ...

CC nu imi suna cunoscut :( ...PP PE HDPE...da la CC nu se aprinde beculetu'
Chrisss
Iti pot arata si tie ...

Următorul

Înapoi la Probleme mecanice