Sfat generic pentru achizitie

Aici se discută despre orice treabă care nu se încadrează în altă categorie

Moderatori: Andy, manach, B43XTM

Sfat generic pentru achizitie

Mesajde deathu pe Sâm Mai 29, 2010 5:39 pm

Salutare,

De cateva luni bune deja caut sa-mi iau un Transalp de 600; sunt pe punctul de a renunta complet la ideea de a cauta la noi, efectiv nu am gasit nimic asa cum imi doream in Bucuresti sau prin imprejurimi (demult fusese o oferta, dar s-a dus...). Ma gandesc tot mai serios sa fac un sacrificiu (la bani) si sa aduc motoreta din Germania, unde macar am cat de cat din ce alege.

Acum vine intrebarea mea, generica; in functie de raspunsuri, sper sa ma pot ghida mai bine in alegere. Presupunand un buget maximal dat, presupunand km reali, presupunand ca se face o verificare tehnica temeinica la achizitie, este de preferat un transalp mai nou, cu mai multi km, sau unul mai vechi, dar cu mai putini km?

Exemplu: sa zicem ca in bugetul meu, la aprox acelasi pret, gasesc urmatoarele variante
- Transalp X din '95, aprox 20.000km (again, se presupun km reali si verificarea tehnica temeinica)
- Transalp Y din '98, aprox 60.000km

Evident, in primul caz motoreta probabil a stat nefolosita o perioada indelungata de timp, insa arata ff bine. Care dintre variante este de preferat? Conteaza mai mult 3 ani in minus, sau 40.000km in minus? Ma gandesc ca totusi o diferenta de 3-4 ani nu este prea importanta, in ambele cazuri se poate zice ca motoreta este destul de "batrana".

Sincer sa fiu, parca inclin spre modelul mai vechi. Am apucat sa ma dau si pe PD6 si pe PD10, si mi s-a parut frana pe fata la PD10 mult prea agresiva.
Nu strica insa niste pareri avizate si argumentate in plus, pro/contra acestor variante.

multumiri anticipate!
deathu
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XL600
Kilometraj: 46000

Re: Sfat generic pentru achizitie

Mesajde Korben Dallas pe Sâm Mai 29, 2010 7:43 pm

daca e din Germania, si daca kilometrii sunt reali, PD06 e o optiune mai buna
Desigur, este o parere subiectiva, si eu am tot PD06 adus din Germania
Mai cunosc un posesor de PD06 din 1992, luat din Germania, la 12.000 km (!!!) reali
Se vede clar pe el ca nu a fost folosit
Nu se pot compara Transalpurile aduse din Italia cu cele din Germania
Nemtii au un adevarat cult al intretinerii bunurilor tehnice
Korben Dallas
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XRV750
Vorba de duh: nu te pune cu prostu'
Kilometraj: 0

Mesajde florinelu30 pe Sâm Mai 29, 2010 9:33 pm

Iti recomand PD6
Acum ceva timp aveam si eu niste pitici pe creier si vroiam sa-i schimb roata,furca,etc sa-i pun una cu discuri pe fata dar m-am lasat pagubas,acum nu-i mai vad restul la al 2-lea disc pe fata(nu sunt vitezoman).
:Salutare:
florinelu30
Merg pe o roata

Vorba de duh: Iubesc Romania
Kilometraj: 42

Mesajde deathu pe Sâm Mai 29, 2010 10:03 pm

multumesc pentru sfaturi; cat am apucat si eu sa ma dau cu PD6, frana pe fata mi s-a parut mai mult decat suficienta (sunt obisnuit oricum cu frana mult mai slaba de la xv250, probabil intr-o situatie critica m-as infige prea rau in frana si m-as tavali pe jos cu PD10, cel putin pana m-as obisnui).

Nu ma refer insa numai la aspectul franei, ci in general. Spre exemplu, la viroaga mea din '97, anumite componente facute din cauciuc erau vizibil imbatranite si crapate, anumite componente electrice la fel etc. Ma gandesc ca genul asta de probleme sunt inevitabile, si ca o diferenta de 3-4 ani nu e prea relevanta.

Si daca tot am deschis threadul, mi-ar mai fi utile cateva pareri in legatura cu urmatorul aspect: care credeti ca ar fi un pret "corect", in euro, in Germania, pt un PD06 din '94-'96, in stare tehnica si optica intre "buna" si "tipla", avand:
- 20.000km reali
- 40.000km reali
Ma refer la un pret pt motoreta "chioara", fara accesorii. (ca idee, vreau sa cumpar o motoreta cat mai accesorizata, dar ma intereseaza valoarea reala fara accesorii pentru a face o apreciere cat mai obiectiva; bineinteles, sunt dispus sa platesc cateva sute de euro in plus, in functie de accesoriile incluse)
deathu
Iti pot arata si tie ...

Mesajde The_Mask pe Sâm Mai 29, 2010 11:15 pm

deathu scrie:Exemplu: sa zicem ca in bugetul meu, la aprox acelasi pret, gasesc urmatoarele variante
- Transalp X din '95, aprox 20.000km (again, se presupun km reali si verificarea tehnica temeinica)
- Transalp Y din '98, aprox 60.000km

Eu as alege Transalp din '98 chiar daca nu mai este facut in Japan, cum este cel din '95. Cu conditia ca ambele sa fie la fel de ingrijite.
Diferenta de 40k de km. nu este atat de importanta din doua motive:
1. nu cred ca vei merge cu ea peste 100.000 ca sa conteze aceasta diferenta.
2. nu as crede niciodata "povestea" motocicletei care a apartinut unui batranel cumsecade, si care a mers cu ea numai 20k in 15 ani pentru ca are Alzheimer
si a uitat-o in garaj sub o prelata.
Nu exista frana prea agresiva. Exista doar adaptarea la o frana mai eficienta.
Vezi ca acea inspectie temeinica este FOARTE important sa o faca un mecanic, si de preferat in service si nu pe bordura.
In rest, sunt de acord cu amicul Korben ca second hand-ul este o loterie oricum ai da-o.
Bafta asadar si poate ne vedem la intrunire! :Dejtu2:
"Exemplele au fost lăsate de Dumnezeu pe pămînt, pentru a fi percepute senzorial şi de către proşti!" Nae Ionescu.
The_Mask
Merg pe o roata

Vorba de duh: Esti prost?
Kilometraj: 34000

Mesajde smokker pe Dum Mai 30, 2010 8:58 am

Va salut. Eu personal am avut un pitic cu modelul din 96, am tinut neaparat 96 deoarece era cel mai nou model posibil fabricat in Japonia(sunt fan inrait al lucrurilor made in Japan), si in acel an s-au facut modificari care eliminau multe neajunsuri ale modelelor anterioare, printre care cele 2 cdi-uri au fost inlocuite cu un singur TCI, suspensia fata nitel mai ferma si alte mici detalii. Uite aici de pe site-ul lui deti toate modoficarile din acel an "Changes in the engine tuning are dictated mostly by the new emission and noise standards, new colours, new gear ratios, new whole electronic (TCI) ignition system (new ignition unit, new impulse ignition coils, new ignition advance, etc), extra throttle-position sensor, new front suspension system, new carburators (VDFLA), new air-intake system with new filter and 2 additional small air-filters, new rear wheel tyre (120/90-17), new electronic tachometer, new bike weight (191 Kgr)". Cel ce mi-a adus motorul din Germania a cautat mult pana a gasit ce am vrut eu, si ca sa-ti dai seama de pret, in octombrie 2009 eu am dat 2700 Euro cu tot cu adusul pana la mine acasa si un an garantie. Mentionez ca motocicleta era doatata cu de toate, 3 case-uri, crash-bar-uri, cric central. Multi zic ca am dat mult pe ea, dar asta a fost pretul visului meu, si nu am vrut sa fac compromisuri. Sfatul meu este sa cauti una echipata, in pretul final al motorului accesoriele se regasesc foarte putin dar daca te apuci sa le cumperi tu separat ajungi la multe sute de euro, desigur ca exista sii varianta manufacturizarii dar acolo e nevoie de mult talent si nu toti il au.
Despre mitul "mosnegului cu semipareza care merge o data la 2 saptamani la biserica" intradevar in zilele noastre este 99% fals, pe timpuri existau asa ocazii, si acum mai sunt dar tre sa cauti acul in caruta cu fan. Motorul meu de exemplu (conform Briefului german) a avut un proprietar din 96 pana in 2007 care la momntul achizitiei avea 59 de ani, dupa care din 2007 pana in 2009 au fost doua "fimei" una de 28 si una de 35 ani (banuiesc ca s-au speriat de greutatea lui).

Numai bine, si succes la achizitie.
Eugen

P.S. intradevar nu exista frana prea puternica, si asta-i singurul lucru care ii lipseste modelului din 96 frana dublu disc pe fata.
smokker
Cred ca stiu ...

Mesajde reltih pe Dum Mai 30, 2010 11:40 am

in afara de tci, tps, restu sunt sa scoata ochii, pana si carbelitoarele, le-am avut in mana de la 94' a mea si unu de 96' si n-am vazut nicio diferenta, referitor la suspensia fata, stiu ca suna pompos, dar nu este decat un alt arc, noi avem un arc putin mai scurt si un distantier, iar voi aveti un arc mai lung fara distantier, la fel n-am vazut nici o diferenta intre suspensia fata intre 96' si celelalte modele, aia cu new rear wheel tire mi se pare penibila, la noi merge sau se recomanda 120 si 130 si la voi doar 120 ! wow ce diferenta ! comparatiile au fost facute intre xl600vr 94 si xl600vt 96 si ca fapt divers pe placuta de pe cadru la mine incepe seria cu hmpd06 si scrie tokio japan, iar la vt din 96 scrie ceva in italiana sau spaniola si incepe cu pd06, poate o fi la a ta o exceptie ! :Salutare:
YOU ONLY NEED TWO TOOLS IN LIFE - WD-40 AND DUCT TAPE. IF IT DOESN'T MOVE AND SHOULD, USE THE WD-40. IF IT SHOULDN'T MOVE AND DOES, USE THE DUCT TAPE
reltih
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: The Power of Cows !!!
Kilometraj: 50000

Mesajde reltih pe Dum Mai 30, 2010 11:46 am

am omis ceva, intradevar si bobinele de inductie au fost schimbate in sensul ca noi avem 4 iar voi doar 2, as zice avantaj noi in caz ca pica una, pierd doar o bujie nu tot cilindrul, care ar fi cele multe neajunsuri de care zici tu ? in afara de cdi ?
YOU ONLY NEED TWO TOOLS IN LIFE - WD-40 AND DUCT TAPE. IF IT DOESN'T MOVE AND SHOULD, USE THE WD-40. IF IT SHOULDN'T MOVE AND DOES, USE THE DUCT TAPE
reltih
Iti pot arata si tie ...

Mesajde smokker pe Dum Mai 30, 2010 4:20 pm

Nu stiu de ce simt o competitie in cele spuse mai sus, eu am precizat de la inceputul topicului ca a fost doar un fix de al meu, nu am afirmat nicaieri ca ar fi cel mai tare transalp si celelalte "este" naspa. Avantajele sunt exact cele pe care le-ai enumerat, mici, mari cum o fi, sunt o difernta, lucrul pe care l-am urmarit deasemenea a fost sa-mi iau un model cat mai nou cu putinta dar "made in Jpan", si asta-i modelul '96. Singurul sfat pe care l-am dat eu a fost cel referitor la doatari, in cea ce priveste anul am spus doar de alegerea mea. Referitor la tara de origine, la mine tot ce scrie este in engleza, iar dupa VIN, tara de origine este Japonia. Oricum primul model de TA fabricat in Italia este in '97. In alta ordine de idei sunt convins ca diferente caliatative intre cele made in italy vs japan nu exista, dar repet a fost un fix de al meu.
Daca stiam ca simpla expunere a criteriilor mele dupa care am achizitionat motorul va starni contradictii, si impartiri in doua tabere "la noi", "la voi" sincer nici nu ma oboseam sa mai postez.

O zi buna.
Eugen
smokker
Cred ca stiu ...

Mesajde The_Mask pe Dum Mai 30, 2010 6:13 pm

Nu va mai intepati aiurea ca nu suntem pe motociclism.ro.
Discutiile in contradictoriu sunt binevenite intotdeauna, pentru ca daca ar fi toata lumea de acord cu toata lumea ele nu si-ar mai avea rostul.
Nici eu cu mine insumi nu sunt de acord de multe ori. :big2:
Asa ca Eugen, nu o lua asa personal ca nu suntem copii ce naiba. Reltih e mai categoric in a-si sustine punctul de vedere dar sunt convins ca la intrunire cu niste beri in gat, o sa ragaim la fel. :Salutare:
Apropos, sa-l intreb pe Freeenduro care-i AMR-ul. :hainoroc:
"Exemplele au fost lăsate de Dumnezeu pe pămînt, pentru a fi percepute senzorial şi de către proşti!" Nae Ionescu.
The_Mask
Merg pe o roata

Vorba de duh: Esti prost?
Kilometraj: 34000

Mesajde reltih pe Dum Mai 30, 2010 7:19 pm

scuze daca a parut a fi o competitie, cum spunea si omu' sunt eu mai ciudat in a-mi expune punctul de vedere, incercam doar sa ajut colegul in alegerea motorului potrivit, n-as vrea sa ramana chitit pe un 96' acu' din cauza ta :lol: poate nu are bugetu necesar :P
bafta :Salutare:
reltih
Iti pot arata si tie ...

Mesajde deathu pe Dum Mai 30, 2010 9:03 pm

Salutare,

multumesc pentru raspunsuri! nu raman chitit pe un an anume, in principiu cautarea mea se axeaza pe exemplarele produse intre '94 si '99.
2700 de euro pentru un TA'96 asa accesorizat, cu tot cu transportul in tara, mi se pare un pret destul de bun! cam asta e si limita mea de buget, insa scazand 500 eur pt verificare + transport, raman cam 2200.. pret in care, pe mobile.de, gasesc foarte putine TA-uri din anii mentionati de mine, accesorizate bine. Gasesc in banii astia fie accesorizate putin, fie cu f multi km, etc. Bineinteles, sper sa se mai negocieze pretul in favoarea mea, motiv pt care pe mobile.de ma uit la exemplarele cam pana in 2500 eur.
De asta si intrebam cam care ar fi valoarea corecta a unui astfel de TA, in postul meu anterior. Inca mi-ar fi utile niste pareri in legatura cu acest aspect.

Inca o intrebare pe care o am, tine de km. Eu estimez ca voi merge 25.000-30.000km/an (am mers 20.000 in primul an de permis pe Virago 250, in conditiile in care nu am B-ul si la inceput mi-era foarte frica sa ies singur in trafic). TA-ul cred ca il voi tine minim 2-3 ani. Avand in vedere aceste date, cam care ar fi valoarea maximala a numarului de km pe care ar trebui sa-i aiba TA-ul in momentul achizitionarii?
deathu
Iti pot arata si tie ...

Mesajde drares pe Dum Mai 30, 2010 10:27 pm

Dupa cum bine spune alde nea' Deti, >'96 inseamna dublu disc pe fata si Italia. Si atat. Numarul de kilometri presupusi cred ca are importanta doar daca iese din statistici (cum ar fi cei 20.000 in 15 ani, ori e vrajeala, ori ai gasit vanzatorul ideal). Eu unu' am tinut-o langa cu PD06T (o stiti pe-aia a lu' Gigel? Aia e!). Probabil e un moft, banuiesc ca si italiencele presteaza numa' bine. Dar fie ea 100% japo sau cu parinti adoptivi macaronari, totusi nu mi-as lua o mobra pe care sa nu o vad (eventual dimpreuna cu un prieten de nadejde). E drept, stiu cazuri in care dragostea prin corespondenta a dainuit si cand s-au intalnit "partile", dar totusi cred ca, daca ai cum, ca o fi '95 sau '98, merita o intalnire initiala. E ceva ce se intampla acolo, la mine a fost al treilea TA pe care l-am vazut si, desi era un pic sarit din bugetul propus, pe asta l-am simtit ca fiind al meu.
If you want to truly understand something, try to change it. (Kurt Lewis)
drares
Cum ii zice la ....

Kilometraj: 5000

Mesajde smokker pe Lun Mai 31, 2010 8:15 am

Sorry ca m-am atins si eu ca o don'shoara :D
Nu stiu din ce motiv dar nemtii tin cu dintii la pretul Transalpurilor (nu stiu daca si la alte modele este la fel), s-ar parea ca lor chiar le place mobra asta si se vede si dupa cum este ingrijita. Eu cand mi-am luat motorul comparam preturile de pe mobile cu cele de pe bikeshop si imi rupeam paru' din cap, cu aceiasi bani luam un motor uneori su cu 5 ani mai tanar din Romania comparativ cu Germania. Insa, deoarece nu cunosteam comunitatea TA din RO (nu ca acum as cunoste-o foarte bine, da las ca vine marea intalneala acus :bounce: ) sa iau eventual de la o persoana de incredere un TA de aici, am optat pt DE, mizand pe faptul ca acolo sansa de a trage un loz castigator este mai mare ca in Ro.

Numai bine si asfalt uscat (in Iasi n-am mai prins de o luna, cred, o zi cap coada fara ploaie, mooooooooor)
Eugen
smokker
Cred ca stiu ...

Mesajde easy pe Mar Iun 22, 2010 10:40 am

salutare

ma bag si eu in discutie si intreb de ce nu incerci una noua. stiu ca bugetul este o problema (este si pentru mine) dar te scuteste de alte chestiuni de intretinere, cel putin in prima faza.
si cred ca merita investitia atata timp cat ai de gand sa mergi 20k km pe an, ceea ce nu e putin si pentru un conservar.
sa nu uit, noul model e facut in spania daca nu ma insel si pare la fel de ok ca si celelalte, cel putin mie mi-a suportat o stiva de greseli si nu am ce sa-i reprosez

s-auzim de bine

florin
easy
Cred ca stiu ...

Specimen: XL700
Vorba de duh: de unde si legatura
Kilometraj: 1500

Următorul

Înapoi la Discuţii generale