ungere lant

Din ciclul "De ce să strici ceva ce merge bine....?"

Moderatori: Andy, manach, B43XTM

Re: ungere lant

Mesajde pedros pe Mar Apr 27, 2010 5:05 pm

vintze scrie:
mmario scrie:
iulian scrie:Luam 2 seturi de cate 2 piese metalice si le frecam intre ele dar in unul din seturi bagam oleaca de nisip cu ulei (asa cum se face lantu dupa 10km) si cealalta direct fier pe fier fara ungere.

si aici ca in toate domeniile sunt pareri impartite. un motopolitist mi-a zis odata ca diferenta dintre un lant uns corect si unul neuns este de 3.000 km. precizez ca in timpul liber e calaret de africana..

Nu mai are africana , are suzuki dl 1000.
MA LAS DE MOTORETE SI O IAU DE LA CAPAT.
pedros
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XRV750
Vorba de duh: Paci mie drumu
Kilometraj: 50000

Mesajde ivanp pe Mar Apr 27, 2010 5:22 pm

vintze scrie:
si aici ca in toate domeniile sunt pareri impartite. un motopolitist mi-a zis odata ca diferenta dintre un lant uns corect si unul neuns este de 3.000 km. precizez ca in timpul liber e calaret de africana..

Pe mine unul nu viata scurtata ma ingrijoraza la un lant neuns ... imi face pe creier zgomotul acela de lant care zornaie si ador cand motorul merge asa lin ca atunci cand lantul e uns proaspat(uns corect sau incorect). Cu un sistem care iti picura constant (nu neapart scottoiler) si uns cu ulei de motor nu se aduna mizerie deloc pe lant.
Trebuie doar sa fii un pic atent la cat il reglezi sa iti picure pe lant (nici prea mult si nici prea putin). Dezavantaj ca iti mai ajunge ulei pe janta spate insa transalpul nu e de vitrina (parerea mea!) indiferent de cum reglezi debitul. Cel putin despre scottoiler cu siguranta nu este pentru cei care isi doresc sa aiba janta spate impecabil de curata.

Drumuri bune (cu sau fara lant uns),
Paul
De vanzare statie mobila CB Intek HS520+antena Sunker CB108 - 120 eu
De vanzare scut Touratech - 130 eu
De vanzare sa joasa pt XL650 >2000 - 120 eu
ivanp
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XL650
Vorba de duh: Ninja ... nu-i ca-n filme!!!
Kilometraj: 40000

Mesajde iulian pe Mar Apr 27, 2010 6:13 pm

Schumy scrie:Da, dar ceea ce uiti tu e ca lantul nu e direct metal pe metal, caci are niste garnituri fie ele O sau X ringuri. Si atunci cand lantul nu e uns, acele garnituri se strica iar zalele se blocheaza.

hmm , pai nu stim temperatura la care ajunge lantu in conditii normale de utilizare si nici la ce temperatura x-ringurile incep sa se strice . pe ce e bazata afirmatia ? ai gasit vreun articol pe undeva , share it .
iulian
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Deci, cum ziceam ?

Mesajde Schumy pe Mar Apr 27, 2010 7:19 pm

Garniturile(ringurile) sunt facute dintr-un compozit de cauciuc. Scopul lor e sa lase sa treaca pe sub suprafata lor de contact doar uleiul si astfel sa unga axul pe care gliseaza zalele si sa elimine cat mai mult frictiunea dintre 2 zale(explic mai jos).

Cele "o" au profilul in forma de cerc si au o singura suprafata de contact intre 2 peretii zalelor. X-urile au profilul in forma(evident) de x, deci au o dubla suprafata de contact cu peretii zalelor pentru a lasa cat mai putine particule de mizerie sa ajunga la ax.

Imagine

Intre zale nu exista un contact direct metal pe metal inafara zonei axului. Zona de contact dintre 2 zale e realizata prin intermediul acestei garnituri care scade suprafata de frictiune. Aceasta scadere are o importanta foarte mare deoarece atunci cand garnitura e unsa ea gliseaza mult mai simplu decat ar glisa 2 suprafete metalice. Prin urmare temperatura lantului scade foarte mult.

Deci prin faptul ca tu ungi lantul nu doar protejezi metalul de rugina, ci si scazi foarte mult temperatura lui. Atunci cand nu il mai ungi, garniturile se rup din cauza frictiunii si datorita temperaturii ajung sa se lipeasca de cele 2 zale. Astfel zalele se blocheaza.

Lantul in 100km se invarte de mii de ori la rotatii mari. Fara sa fie uns temeperatura lui creste si nu doar ca se blocheaza, dar se si uzeaza prematur zalele .

Si da, m-am informat putin inainte sa vorbesc. Ganditi-va putin la ce v-am explicat si incercat sa va imaginati ca sa intelegeti.
[Nici la bicicleta nu ma pot da fara lant uns. Pe langa faptul ca scartaie ingrozitor se si uzeaza mult mai repede si spun asta din experienta.]
Fişiere ataşate
x ring.JPG
x ring.JPG (Array KiB) Vizualizat de 365 ori
0000_EK_Masterlink_for_530ZVX_X-Ring_Chain_Gold.jpg
Schumy
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Apa, paie si bataie
Kilometraj: 37600

Mesajde hobo pe Mar Apr 27, 2010 8:48 pm

Nu am vrut sa ma bag in discutie dar spun si eu parerea mea.Un lant trebuie uns,indiferent daca e cu o sau x ring sau fara,fiindca se uzeaza prematur.Si daca trebuie sa schimbi dupa 20000 km lantul si pinioanele,consider ca e mult fiindca asta inseamna ca trebuie sa arunc anual sau dupa doi ani 140 euroi pe fereastra fiindca nu am avut grija de lant.Asta inseamna ca in loc sa iei 120 litri de benzina platesti neglijenta,fiindca dupa cei care folosesc de mai demult,prelungeste viata lantului de 2-3 ori.Eu ma iau dupa astia care fac ture lungi (RTW intelege inconjurul lumii)de pe Adwrider ,majoritatea folosesc ungator.Nu consider o fitza sa ai ungator si nici prostie sa ai grija de lant,fiindca asta e o parte a motocicletei care e foarte solicitat sau nu cel mai solicitat,si nu are alta protectie impotriva uzuri decat ungerea regulata.
hobo
Iti pot arata si tie ...

Specimen: XL600
Kilometraj: 130000

Mesajde iulian pe Mar Apr 27, 2010 10:12 pm

Sa nu ma intelegeti gresit , eu nu sustin ca e mai bine sa nu il ungem. Dar nu cred ca ungerea excesiva cu spray de lant indiferent de marca nu face o diferenta mai mare de 5-10% fata de cat a fost lantu proiectat sa tina.
Schema lantului nu e corecta , pentru ca zaua din mijloc nu e unita , cel putin la DID X-RING V525 care il am si eu la TA si altii . Zornaitul care ne deranjeaza il face aceasta za pentru ca in timp chiar si cu ungere chiar si cu scottoiler ajunge sa faca joc . Acu ca nu se mai aude e alta treaba , asta nu inseamna ca lantu nu mai e uzat sau ca la 100km/h merge mai bine motoru. Din ce am constatat intre ax si zaua centrala se strange spray de lant amestecat cu nisip si se face o pasta grosuta care atenueaza zgomotul da jocul exista. Nu mai zic ca in interior(intre za si ax) e o adevarata moara de macinat nisip. Asa ca singura explicatie logica care o pot concepe e ca zaua si axul sunt mai tari decat nisipul si il macina dar odata cu macinarea nisipului se macina si ele incet incet cate putin.
In concluzie, intretinerea lanturilor din ziua de azi e un compromis. O solutie mai buna decat scottoiler si orice spray de lant e un lant inchis intro cutie cum era la Minsk , Java , IZH, la tehnologia actuala acea cutie se poate etansa si umple cu ulei de transmisie si asa avem un lant bulletproof care tine o vesnicie si se pastreaza si avantajele unui lant fata de un cardan.

x ring.JPG
x ring.JPG (Array KiB) Vizualizat de 347 ori
iulian
Iti pot arata si tie ...

Mesajde B43XTM pe Mar Apr 27, 2010 10:19 pm

diferenta e destul de mare daca il intretii fata de unul neintretinut. Spray in exces nu face mare lucru daca nu il si cureti in prealabil.

Eu am uzat primul lant in sub 10.000km (de lenes si neinformat). Dl. Bogdan Harea, cel cu VStrom, mi-a aratat lant uns (cu ulei de drujba si instalatia manufacturata) la 30.000km intins doar o data!!! Arata ca NOU!
B43XTM
Iti pot arata si tie ...

Kilometraj: 0

Mesajde iulian pe Mar Apr 27, 2010 10:32 pm

B43XTM scrie:diferenta e destul de mare daca il intretii fata de unul neintretinut. Spray in exces nu face mare lucru daca nu il si cureti in prealabil.

Eu am uzat primul lant in sub 10.000km (de lenes si neinformat). Dl. Bogdan Harea, cel cu VStrom, mi-a aratat lant uns (cu ulei de drujba si instalatia manufacturata) la 30.000km intins doar o data!!! Arata ca NOU!

mai si exagereaza lumea
iulian
Iti pot arata si tie ...

Mesajde ivanp pe Mie Apr 28, 2010 12:14 am

iulian scrie:
B43XTM scrie:Dl. Bogdan Harea, cel cu VStrom, mi-a aratat lant uns (cu ulei de drujba si instalatia manufacturata) la 30.000km intins doar o data!!! Arata ca NOU!

mai si exagereaza lumea

Man, Bogdan nu exagereaza. Chiar deloc. Pe mine lantul original m-a tinut 25 de mii. Intins o singura data ... de fapt de doua ori insa prima data l=am destrans inapoi ca nu era nevoie de intins. Nu a fost deloc excesiv de intretinut. Spray de calitate (Fucks) si curatit cand era nevoie . Acum am de aproape 10mii scottoiler ... nu m-a mai interesat lantul ... doar janta stearsa atunci cand spal moto.Neintins pana acum.
Intretine-l cum doresti si ne povestim cand trebuie schimbate lanturile.
Din punctul meu de vedere nu isi are rost discutia ... doar daca ne propunem sa redefinim gaura la macaroana.

Numai bine,
Paul
De vanzare statie mobila CB Intek HS520+antena Sunker CB108 - 120 eu
De vanzare scut Touratech - 130 eu
De vanzare sa joasa pt XL650 >2000 - 120 eu
ivanp
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Ninja ... nu-i ca-n filme!!!

Mesajde adrian pe Dum Iun 13, 2010 12:35 pm

si pina la urma durata de viata a lantului in functie de intretinere si de mediul in care se merge ar fi de 15-25-30 000 km??
tara dacilor e acum a noastra,sa incercam sa o cunoastem cit mai bine...[adi,galati,0745384804]
adrian
Cred ca stiu ...

Vorba de duh: live to ride,ride.eat.sleep.
Kilometraj: 39000

Mesajde mmario pe Dum Iun 13, 2010 7:44 pm

iulian scrie:
B43XTM scrie:diferenta e destul de mare daca il intretii fata de unul neintretinut. Spray in exces nu face mare lucru daca nu il si cureti in prealabil.

mai si exagereaza lumea

@Iulian: Pe scurt:
Lant reglat si uns = OK :Dejtu2:
WD40 pe discurile de frana = NOT OK. :belitu':

Mentenanta elementara nu inseamna originalitate.
Putem avea pareri diferite, dar legile fizicii tot alea raman.
(parerea mea)
mmario
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Dă-i oţet !
Kilometraj: 30000

Mesajde vintze pe Dum Iun 13, 2010 7:53 pm

mmario scrie:
iulian scrie:

mai si exagereaza lumea

@Iulian: Pe scurt:
Lant reglat si uns = OK :Dejtu2:
WD40 pe discurile de frana = NOT OK. :belitu':

Mentenanta elementara nu inseamna originalitate.
Putem avea pareri diferite, dar legile fizicii tot alea raman.

vezi ca eu am incercat, la bicicleta, sa sterg discurile cu toate solutiile posibile... si nu ie§eau la lumina deloc. au ie§it cu axion, inamicul grazimii :Nigar:
I am free of all prejudices. I hate everyone equally
http://psihedelica.wordpress.com
http://cabinet-psihologic-bucuresti.ro
vintze
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Speed Kills, Use Windows

Mesajde manach pe Lun Iun 14, 2010 2:21 pm

am citit 5 pagini si tot nu am putut sintetiza mare lucru:
cu ce inlocuim sprayurile de curatare si de unde cand suntem acasa?

curatirea se poate face cu pur/fairy
ungerea cu ce se poate face? (bine) cu valvoline cu vaselina? de care valvoline? de care vaselina?
manach
Moderator

Mesajde mmario pe Lun Iun 14, 2010 3:22 pm

manach scrie:am citit 5 pagini si tot nu am putut sintetiza mare lucru:
cu ce inlocuim sprayurile de curatare si de unde cand suntem acasa?

curatirea se poate face cu pur/fairy
ungerea cu ce se poate face? (bine) cu valvoline cu vaselina? de care valvoline? de care vaselina?

Cum "se face" nu stiu. Pentru asta exista manuale si multe discutii. :carte:
Pot sa-ti spun cum fac eu:
-pe drum, curat cu WD-40 si ung cu Motul Chain-lube roadPlus. (ung putin ca-s zgarcit)
-acasa, curat cu motorina si suflu cu aer comprimat (NU jet de apa!). Ungerea o fac tot cu spray-ul de la Motul.
Acasa mai folosesc si o perie de plastic cu perii tari si grosi cu care alung noroiu aderent.

NU folosesc vaselina la ungere pentru ca este prea vascoasa si se depune pe lant in strat prea gros, fapt care favorizeaza depunerea de pietricele, nisip, praf etc.
NU folosesc ulei la ungere pentru ca uleiul nu sta pe lant.

Curatarea o fac o data la 600 - 800 km, sau mai devreme in conditii speciale (cand am mers mult pe ploaie, noroi, nisip etc)
Lantul pe care il am acum are 18000 km si l-am intins 1.5 mm pe la 16000. Dupa cum arata, mai duce inca pe atat.
Diferenta in comportament al lantului fata de cand era nou, este ca atunci cand era nou, nu "zornaia" nici cand era curat, nici cand era murdar.
Acum, are o varsta si "zornaie" doar atunci cand e murdar.
(parerea mea)
mmario
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Dă-i oţet !
Kilometraj: 30000

Mesajde Schumy pe Joi Iun 17, 2010 7:49 am

Eu curat si ung cu spray'urile de la Castrol. Pana acuma am fost tot timpul multumit. Ung de fiecare data cand vad ca e prea uscat sau dupa ce spal motocicleta. Lantul il spal atunci cand vad ca e nevoie, de obicei dupa 4-5 ture de uns sau dupa o tura offroad serioasa.

PS: sa il intretin cum trebuie e mai ieftin decat sa il schimb la 10k km
Schumy
Iti pot arata si tie ...

Vorba de duh: Apa, paie si bataie
Kilometraj: 37600

Anterior

Înapoi la Modificări la Transalp